ua en ru

Домбровський подав заяву до ЄСПЛ за фактом позбавлення мандата

Позафракційний народний депутат Олександр Домбровський сьогодні подав заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) па фактом позбавлення депутатського мандата. 

Позафракційний народний депутат Олександр Домбровський сьогодні подав заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) па фактом позбавлення депутатського мандата. Про це повідомляє його прес-служба.

"На жаль, я вважаю неможливим врегулювати спірні правовідносини із залученням національних судових органів, враховуючи, що останні дискредитували себе прийняттям неправосудних за своєю природою рішень і створили небезпечні для держави прецеденти, порушуючи Конституцію України. Враховуючи, що національні суди України продовжують практику брутального порушення норм права, в тому числі Конвенції про захист прав і основних свобод людини, я змушений звернутися до Європейського суду з прав людини", - заявив Домбровський.

Нагадаємо, що 14 листопада 2012 р. Вищий адміністративний суд України прийняв постанову, якою підтвердив рішення ЦВК про визнання законності обрання Домбровського народним депутатом України. У Постанові ВАСУ було вказано, що це рішення остаточне і оскарженню не підлягає. А вже 8 лютого той же Вищий адміністративний суд України приймає рішення, протилежне попередньому за своїм змістом, - визнаючи недостовірними результати виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 11.

Нагадаємо, що Олександр Домбровський отримав перемогу в 11 окрузі у Вінницькій області, його суперницею була представниця "Батьківщина" Наталія Солейко.

Нагадаємо, 22 червня Апеляційний суд підтвердив, що спікер Верховної Ради Володимир Рибак має вилучити посвідчення у Балоги і Домбровського. Рішення окружного адміністративного суду Києва про необхідність вилучити посвідчення у Домбровського і Павла Балоги, яке в підсумку оскаржував Спіка ВР Рибак, було прийнято за позовом екс-нардепа Юрія Кармазіна.

Зазначимо також, що Конституційний суд України відмовився відкривати провадження за поданням 61 народного депутата щодо конституційності позбавлення мандатів Павла Балоги та Олександра Домбровського.

У той же час партія "Єдиний Центр" вважає, що спроби продовжити розправу над народними депутатами Балогою і Домбровським через судову систему є виконанням політичного замовлення влади. Партія у своїх коментарях щодо ситуації, що склалася навколо Балоги і Домбровського також нагадала, що в Європейському суді з прав людини знаходиться на розгляді відповідну заяву Балоги, а Вища рада юстиції відкрила провадження проти суддів ВАСУ за можливе порушення ними присяги при прийнятті рішення.

Також варто нагадати, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект про проведення виборів у проблемних округах 18 серпня. Мова в документі йде тільки про п'ять округах, в яких ЦВК визнала неможливим встановити результати виборів. Таким чином, Балога і Домбровський, зберегли депутатські повноваження.