ua en ru

Домбровський: менеджери держобленерго цинічно виводять гроші з ринку

Домбровський: менеджери держобленерго цинічно виводять гроші з ринку

Однією з причин рекордного провалу по оплатах в "Енергоринку" є виведення коштів державними обленерго. Про це заявив перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський.

"На жаль, на мій погляд, склалися суттєві диспропорції на ринку між різними типами генерації, проблемами, які там накопичилися, зокрема в тепловій енергетиці, на протязі останніх років. Дуже динамічно змінюється структура генерації, собівартість, тарифи - все це призводить до того, що починає викривлятися економічна модель. Те, що стабільно працювало 2-3 роки тому, в умовах швидких змін починає пробуксовувати. Друга проблема, це деякі обленерго, які частину коштів нахабно, цинічно просто виводять в бік і гроші не потрапляють в енергоринок. Зокрема, це "Запоріжжяобленерго", "Харківобленерго", "Черкасиобленерго". Я саме про державні обленерго кажу, про роль ФДМУ у лапках, про тих менеджерів, які призначені і які на сьогоднішній день просто "бєспрєдєльнічать". Причому, питання не тільки в грошах, щоб ми розуміли, за таким типом обленерго. Питання в тому, що навіть ті підприємства-споживачі, які розвивають виробництва, інвестувавши в трансформаторні підстанції, виконавши всі технічні вимоги, не можуть підключитися до ліній електропередач. В умовах економічної кризи, коли нам потрібно залучати інвестиції, створювати максимально сприятливий клімат, це просто немислимо", - зазначив Олександр Домбровський.

За словами Олександра Домбровського, розслідуванням діяльності державних обленерго, фактами корупції і зловживань повинні займатися правоохоронні органи.

"Наскільки я знаю, принаймні, НКРЕКП зверталася до силових структур з цим обленерго. Реакція мені не відома. Але я переконаний, що реакція повинна була бути вже давно", - підкреслив експерт.