ua en ru

Будинок за адресою Андріївський узвіз, 10-А перебуває в неушкодженому стані, - Мінкультури

Будинок за адресою Андріївський узвіз, 10-А, який внесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України наказом Міністерства культури від 21.10.2011 № 912/0/16-11 (охоронний №650-кв), перебуває в неушкодженому стані. Про це повідомила прес-служба Міністерства культури України з посиланням на результати відповідної виїзної перевірки, яку провели представиники міністерства.

«Питання про знесення цієї будівлі жодним чином не виникало, відтак Міністерством культури України такий дозвіл чи погодження не надавалось і надаватися не буде, оскільки, згідно з Законом України «Про охорону культурної спадщини» знесення пам'яток заборонене», - сказано в повідомленні.

Також Мінкультури повідомило, що воно погодило проектну документацію щодо будівництва торгово-офісного комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями та підземним паркінгом по вул. Фролівський, 9-11 та вул. Андріївський узвіз, 10 (літ. Б). «Оскільки, означена земельна ділянка розташовується в центральному історичному ареалі міста, в архітектурній та археологічній охоронних зонах..., у листі-погодженні було зазначено про необхідність проведення будівельних земляних робіт, зокрема, пов'язаних з прокладенням інженерних мереж, встановленням огорожі, благоустроєм території, під наглядом фахівців-археологів», - повідомили в Мінкультури.

«У Міністерстві культури України було розглянуто звернення ТОВ «Андріївський Плаза» стосовно надання дозволу на проведення робіт з будівництва торговельно-офісного комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями та підземним паркінгом по вул. Фролівській, 9-11-Андріївському узвозі, 10-Б в Подільському районі м. Києва. Листом було повідомлено, що, враховуючи умови щодо необхідності передування попередніх археологічних досліджень початку будь-яких земляних робіт на території означеної земельної ділянки, Міністерство повернеться до розгляду можливості надання дозволу щодо будівництва вказаного комплексу після завершення археологічних розкопок та подання дослідником до Міністерства культури України короткого звіту за їх результатами. Беручи до уваги містобудівну ситуацію на земельній ділянці, зайнятої будівлями промислового призначення, спорудженими в кінці 70-х років ХХ століття, які не мають жодної історико-архітектурної цінності і не взяті на облік як щойно виявлені об'єкти чи пам'ятки культурної спадщини, археологічні дослідження на її території можуть розпочатись фахівцями після виконання необхідних підготовчих робіт, зокрема, знесення означених будівель, розчищення майданчика від будівельного сміття та визначення місць закладення археологічних розкопів. Замовник зазначеного проекту ТОВ «Андріївський Плаза» зобов'язаний провести вичерпні археологічні дослідження на ділянці проектування», - також сказано в повідомленні прес-служби.

Крім того, в Мінкультури особливо підкреслили, що «будівлі на ділянці проектування, які були знесені, не входили до складу пам'ятки містобудування місцевого значення «Замкова гора - Андріївський узвіз», відповідно до паспорта цієї пам'ятки».