ua en ru

Боргова криза в ЄС не матиме прямого впливу на економіку України, - аналітик.

Ослаблення євро відносно долара США знизить конкурентоспроможність українського експорту на європейському ринку і стимулюватиме зростання імпорту з країн єврозони. Але відносно невелика питома вага Західної Європи в структурі як українського експорту, так і імпорту, пом'якшить негативний вплив цих чинників на загальне сальдо зовнішньої торгівлі України, йдеться в макроекономічному огляді ІК Dragon Capital з посиланням на її головного економіста Олену Бєлан.

Масштаби впливу боргової кризи в ЄС і коливань курсу долар/євро на економіку в цілому будуть значно меншими, ніж у сусідів України по регіону, завдяки меншій залежності українського експорту від європейського ринку, вважає аналітик.

«Україна завжди була менш залежною від експорту до Західної Європи, ніж її сусіди по регіону, - наголошується в огляді. - Постачання до Західної Європи займають тільки 21% сукупного експорту товарів з України, тоді як для Росії цей показник складає 46%, а для країн Центральної і Східної Європи - від 47 до 77%. Тому зниження внутрішнього попиту в країнах Європи внаслідок вимушеного скорочення бюджетних витрат мало вплине на економіку України».

Крім того, структура торгових потоків між Україною і ЄС дозволяє говорити і про позитивний вплив девальвації євро. Найбільшою статтею постачань в нашу країну з єврозони є продукція машинобудування, зокрема, устаткування. При цьому 40% всієї продукції машинобудування Україна імпортує саме з Європи.

«Здешевлення устаткування, виробленого в ЄС, у зв'язку зі зниженням курсу євро сприятиме пожвавленню інвестиційної активності в Україні», - вважає О.Бєлан.

При цьому основною статтею експорту з України до Європи є сталь. Проте на постачання в країни ЄС приходиться всього 10% українського експорту сталі, тому для всієї сталеливарної галузі і економіки України в цілому визначальне значення матиме динаміка попиту і цін на продукцію металургії в світі і ключових для України ринках - Близький Схід, Північна Африка, країни СНД, відзначила аналітик.

Що стосується ризику розповсюдження кризових явищ через банківську систему, то він практично відсутній, не дивлячись на те, що українська банківська система тісно інтегрована з фінансовим сектором ЄС. «Серед європейських країн, чиї банки вважаються вразливими, в українській банківській системі представлена лише Греція, що займає 1,4% в загальній структурі активів», - підкреслила О.Бєлан.