ua en ru

Борг мешканців Чернігівської області за газ зріс у 2,5 рази

Станом на 1 січня 2016 року, газові борги жителів Чернігівської області зросли до 127, 8 млн грн, тоді як у минулому році за аналогічний період заборгованість становила 52,8 млн грн. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії "Чернігівгаз".

"Найчисленнішою є категорія споживачів з боргами до 500 грн - це 76% від загальної кількості боржників, з них - 74 тис лише по Чернігову і Чернігівському району. Неплатежі розміром більше 1 тис. грн мають 29 тис споживачів. А якщо говорити про особливо велику заборгованість, то зараз налічується 867 сімей, які мають постачальнику газу 5 і більше тис грн. Високий рівень неплатежів спостерігається в обласному центрі - 57,7 млн грн, а також у Прилуцькому та Ніжинському районах - 20,8 млн грн і 11,6 млн грн відповідно", - йдеться в повідомленні.

Аналіз рівня розрахунків компанії показує, що з настанням опалювального сезону населення збільшило оплату за газ, втім це стосується переважно субсидійних коштів, які були перераховані постачальнику газу відразу за кілька місяців. В цілому рівень оплати газу побутовими споживачами становить 136%, а загальна сума дебіторської заборгованості продовжує залишатися значною.

"На жаль, до споживачів, які не бажають сумлінно вносити плату за газ, доведеться застосовувати доволі непопулярний, але дієвий захід - відключення газопостачання. Крім цього, у нових правилах постачання газу запроваджено механізм нарахування пені за несвоєчасні розрахунки. Щоб цього не сталося, газовики закликають чернігівців своєчасно платити за спожите паливо, а малозабезпеченим сім'ям радимо звертатися за субсидіями", - повідомив директор ТОВ "Чернігівгаз Збут" Іван Луста.

У 2015 році через хронічні неплатежі від газопостачання були відключені 3854 побутових споживачів. На сьогодні без газу залишаються понад 3,7 тис споживачів, та ще видано 140 попереджень про відключення.