ua en ru

Борг Януковича: суд Лондона відклав винесення рішення

Борг Януковича: суд Лондона відклав винесення рішення Фото: суд Лондона завершив відкриті слухання по "боргу Януковича" фото з відкритих джерел)

Засідання тривало упродовж 5 днів

Апеляційний суд Лондона завершив відкриті слухання за скаргою України на рішення Високого суду Лондона щодо повернення так званого "боргу Януковича" в сумі 3 млрд доларів. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.

"Сьогодні Апеляційний суд Англії завершив слухання апеляційної скарги, поданої України на рішення, винесене в березні 2017 в порядку спрощеного виробництва англійською Високим судом на користь довірчого керуючого (трасті), що діє в інтересах Російської Федерації, у судовому процесі з єврооблігацій на суму 3 млрд доларів США, які нібито були випущені Україною в грудні 2013 року", - йдеться в повідомленні Мінфіну

Зазначається, що засідання тривало упродовж 5 днів. За цей час команда юридичних радників України привела вагомі правові аргументи для розгляду суддівською колегією у складі трьох висококваліфікованих та досвідчених Суддів Апеляційного суду.

Після завершення засідання судді відклали винесення рішення на пізніший термін. Про результати апеляційного розгляду буде повідомлено після оголошення Апеляційним судом Англії свого рішення.

"Україна довіряє англійському судочинству та, як і раніше, впевнена у досягненні позитивного результату судового процесу, що був розпочатий за вказівкою Росії у цілях реалізації масштабнішої стратегії зі здійснення Росією незаконної та протиправної агресії проти України. Україна підтверджує свій намір рішуче протистояти цьому прояву агресії з боку Росії до остаточного завершення судового процесу", - повідомляє Мінфін.

Нагадаємо, Апеляційний суд Англії 22 січня 2018 року почав розгляд справи про борг України перед Росією на 3 млрд доларів.

Мова йде про наступне: у грудні 2013 року Україна випустила єврооблігації на 3 млрд доларів під 5% річних, які викупив російський Мінфін. Отримавши гроші, уряд Миколи Азарова погасило борги по зарплатах перед бюджетниками і профінансувала соціальні витрати.

Всього Москва пообіцяла Києву кредитну лінію на 15 млрд доларів і знижку на російський газ, якщо українська влада відмовиться підписувати Угоду про Асоціацію з ЄС.

Такою була домовленість президента РФ Володимира Путіна і на той момент президента України Віктора Януковича. Решту 12 млрд доларів кредиту планувалося пізніше оформити через нові випуски євробондів. Після початку Евромайдана і втечі Януковича з країни ні про яке кредитуванні мови вже йшло.

У грудні 2015 року уряд вже нового прем'єра Арсенія Яценюка наклав мораторій на виплату зазначеної суми, направивши, однак лист Мінфіну РФ з пропозицією реструктуризувати борг, на що отримала категоричну відмову з вимогою повернути гроші.

Судові суперечки тривають вже майже два роки. Позов про стягнення заборгованості з України російський Мінфін подав у лютому 2016 року. Українська сторона кілька разів просила відкласти розгляд справи, щоб підготувати заперечення на російський позов. У січні минулого року Високий суд Лондона почав слухання у справі.

Варто пояснити, що апеляція України означає те, що Київ просить дозвіл використовувати в захисті свої доводи по справі, які раніше відкинув Високий суд Лондона.

Суд першої інстанції розділив комерційну та політичну складові справи, вважаючи, що аргументи про примус і тиск з боку Російської Федерації є політичними чинниками і розглядати їх суд не може.