ua en ru

Загальний борг ДП "Енергоринок" перед "Донбасенерго" досягає 1,5 млрд грн

Загальна заборгованість ДП "Енергоринок" перед ПАТ "Донбасенерго" досягає 1,5 млрд грн. Про це повідомили РБК-Україна в компанії.

"582 млн грн цієї заборгованості, починаючи з лютого поточного року, сформувалася через ряд постанов НКРЕКП, що фактично забороняли ДП "Енергоринок" проводити розрахунки за електроенергію, вироблену генеруючими потужностями на території, непідконтрольній Україні (Старобешівською ТЕС)", - зазначили у "Донбасенерго".

За даними компанії, постановою Донецького окружного адміністративного суду, що набрала законної сили 28 квітня 2015 р., визнано протиправною постанову НКРЕКП від 18 лютого 2015 р. за №203 з моменту її прийняття. На її виконання ДП "Енергоринок" мав перерахувати ПАТ "Донбасенерго" 302,8 млн грн за відпущену з 18 лютого по 24 березня електричну енергію, проте ці гроші так і не надійшли.

Отримання компанією коштів від "Енергоринку" дозволило б забезпечити виконання першочергових заходів. Мова йде про виплату заробітної плати енергетикам Слов'янської ТЕС (м. Миколаївка), погашення заборгованості перед державним бюджетом в сумі 99 млн грн та перед Ощадбанком на 121,5 млн грн.

"Донбасенерго" звернулося до ради Оптового ринку електроенергії з проханням підтримати клопотання до уряду та органів державної влади з пропозицією дозволити використати заблоковані кошти для виплат зарплат, податків, кредитів "Ощадбанку" та на закупівлю вугілля для опалювального сезону 2015/2016 років.