ua en ru

Договором про постачання електроенергії з Росії повинна зайнятися прокуратура, - нардеп

Договір про постачання електроенергії з Росії, підписаний компаніями ДП "Укрінтеренерго" і російською "Інтер РАО" є зрадою інтересів країни і вимагає втручання прокуратури. Про це заявив народний депутат від партії "Свобода" Олег Суходольський.

На думку депутата, підписання угоди, в якій Крим визнається російським - це зрада інтересів країни.

"За такі речі повинні бути звільнені і притягнуті до кримінальної відповідальності по ланцюжку всі, хто за цим стоїть, зокрема Володимир Демчишин, як глава Міненерго і керівництво "Укрінтеренерго" і "Укренерго". Тут має бути розслідування не просто Кабміну, а генеральної прокуратури. Винні мають бути покарані",- заявив Суходольський.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк звернувся до міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишину з проханням пояснити, чому підконтрольне відомству підприємство "Укрінтеренерго" підписало документ з російською "Інтер РАО", який визнає Крим частиною Росії.

Крім того, наголошується ,що згідно з підписаним документом, Україна буде отримувати з Росії електроенергію тільки за умови 100% -го забезпечення за свій рахунок електроенергією окупованого Криму і Донбасу.

Також у контракті існує положення про те, що електроенергія поставляється в Кримський федеральний округ РФ.

Згідно з угодою, Україна погодилася на умову імпорту "бери або плати" (тобто сплачувати за електроенергію, у якої не потребує), а також дала Росії можливість в односторонньому порядку підвищувати вартість поставки. У той же час ціна постачань електроенергії в Крим буде фіксованою і на 15% нижче нинішньої.

У той же час, у випадку перебоїв з електроенергією в Криму, українська сторона буде зобов'язана заплатити штраф у розмірі 20% вартості різниці фактичного і погодженого обсягу постачання.