ua en ru

Договір про умови об'єднання української і європейської енергосистем вступив в силу

Договір про умови об'єднання української і європейської енергосистем вступив в силу Фото: енергетика (uk.wikipedia.org)

Системні оператори - учасники ENTSO-E підписали угоду з Україною і Молдовою

Системні оператори, що входять до складу Регіональної групи ENTSO-E "Континентальна Європа" підписали "Угоду про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи" в достатній кількості для того, щоб документ набув чинності. Про це передає НЕК "Укренерго", посилаючись на офіційне повідомлення на сайті ENTSO-E.

"Угода набула чинності. Пройдена ще одну точка на шляху електроенергетичної євроінтеграції. Поставлені підписи нашими європейськими партнерами свідчать про готовність європейської сторони рухатися назустріч. Попереду багато роботи, не тільки з боку системного оператора, а й покоління, органів влади, регулятора. Але є чіткий план дій і віримо в успіх спільної справи", - наголошується у повідомленні.

За інформацією РБК-Україна, в ході обговорення договору про синхронну інтеграцію ОЕС України з європейською континентальної мережею питання про необхідність угоди виникли у німецьких, французьких та італійських операторів. За словами джерела видання, знайомого з ситуацією, причина побоювань європейських компаній - геополітичні ризики, пов'язані з Україною (бойові дії і відсутність у нас репутації на європейському ринку).

Нагадаємо, Об'єднана енергосистема України (ОЕС) може позбутися залежності від Росії і перейти на синхронний режим роботи з європейським енергоринком. Це стане можливим завдяки приєднанню нашої енергосистеми до континентальної мережі Європи на єдиній частоті. Угоду про умови приєднання до Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E) було підписано 28 червня в Брюсселі українським оператором магістральних мереж НЕК "Укренерго", вона буде діяти до 2025 року.