ua en ru

Видобуток сланцевої нафти може призвести до істотного зниження цін на нафту, - PwC

Видобуток сланцевої нафти може протягом наступних десятиліть зробити революцію на глобальних енергетичних ринках і привести до істотного зниження цін на нафту, зростання світового ВВП, зміни геополітичної ситуації і трансформації бізнес-моделей нафтогазових компаній. Про це йдеться в звіті PwC "Сланцева нафту: нова енергетична революція".

Головний економіст PwC і один з авторів звіту Джон Хоксуорт зазначив: "Зниження світових цін на нафту в результаті зростання пропозиції сланцевої нафти може мати значний вплив на майбутнє світової економіки, так як з'явиться можливість видобувати нафту в великих обсягах за ті ж гроші. Процес буде розвиватися поступово, у міру того як різні країни світу будуть нарощувати темпи видобутку сланцевої нафти, що в 2035г. повинно привести до розрахункового зростання світового ВВП на 2,3-3,7%. Грубо кажучи, такого приросту можна було б досягти, якби в розрахунок світового ВВП в цей рік додатково включили країну, за розміром економіки порівнянну з Великобританією".

В той же час економічні вигоди від зниження цін на нафту в залежності від країни будуть значно варіюватися. У країнах - імпортерів нафти, таких як Індія і Японія, згідно з прогнозами PwC, ВВП може вирости на 4-7% до 2035 р., в той час, як ВВП США, Китаю, Німеччини і Великобританії може додати близько 2-5%.
Великі експортери нафти, такі як Росія і країни Близького Сходу, навпаки, в довгостроковій перспективі можуть зазнати суттєвих втрат, якщо тільки вони не почнуть великомасштабне освоєння своїх власних покладів сланцевої нафти, вважають експерти PwC.

У звіті PwC відзначається, що рівень видобутку сланцевої нафти може скласти до 12% від всього обсягу світового видобутку нафти, що еквівалентно 14 млн бар./день. В результаті появи на ринку таких додаткових запасів світові ціни на нафту можуть знизитися в 2035 р. на 25-40% відносно базового прогнозу Управління енергетичної інформації (EIA) при Міністерстві енергетики США, відповідно до якого в цей рік ціна на нафту повинна скласти 133 дол./бар. Видобуток сланцевої нафти може збільшити світовий ВВП до 2035г. на 2,3-3,7% (1,7-2,7 трлн дол. виходячи з поточного ВВП).

Читайте також: Україна і Shell підписали в Давосі угоду про видобутку сланцевого газу