ua en ru

ДНР/ЛНР пропонують закріпити в Конституції позаблоковий статус України

ДНР/ЛНР пропонують закріпити в Конституції позаблоковий статус України Фото: Владислав Дейнего і Денис Пушилин

Самопроголошені "республіки" відправили свої пропозиції на ім'я Гройсмана

Самопроголошені "Донецька народна республіка" (ДНР) і "Луганська народна республіка" (ЛНР) направили в Конституційну комісію і тристоронню контактну групу свої пропозиції по зміні Конституції України, в яких згадується закріплення позаблокового статусу України. Про це йдеться в заяві представників ЛНР і ДНР на мінських переговорах Владислава Дейнего і Дениса Пушилина.

"Нами направлені в Конституційну комісію України на ім'я Володимира Гройсмана і в Мінську Контактну групу на адресу представника ОБСЄ Хайді Тальявіні, а також представнику Росії Азамату Кульмухаметову, представнику України Леоніду Кучмі і тимчасового координатору групи з політичних питань П'єру Мореля пропозиції щодо зміни Конституції України згідно з пунктом 11 Комплексу заходів по виконанню Мінських угод від 12 лютого 2015 року. Ними передбачається включення в Конституцію України додаткового розділу, що закріплює особливий правовий статус окремих районів Донбасу", - йдеться в заяві.

Як зазначається, пропозиції передбачають створення загонів народної міліції, офіційний статус російської мови, особливий економічний режим, "можливість укладення комплексу договорів і угод між центральною владою України і Донбасом". Крім того, самопроголошені ДНР і ЛНР пропонують свої поправки в статті про судову систему, про прокуратуру, про місцеве самоврядування, адміністративно-територіальному устрої України.

"У проекті передбачено конституційне закріплення позаблокового статусу України", - підкреслюється в заяві ДНР/ЛНР.

"У разі, якщо Україна внесе дані поправки в свою Конституцію, то і Донецька і Луганська Народні Республіки внесуть відповідні зміни у свої Конституції", - заявили Пушилин і Дейнего.

Зазначимо, пункт 11 Комплексу заходів по виконанню Мінських угод від 12 лютого 2015 р. говорить:

"Проведення конституційної реформи в Україні з набуттям чинності до кінця 2015 року нової конституції, яка передбачає в якості ключового елемента децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, узгоджених з представниками цих районів), а також прийняття постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей згідно з заходами, зазначеними в примітці, до кінця 2015 року".

При цьому мінських угодах взагалі не згадується позаблоковий статус України.