ua en ru

ДНР/ЛНР можуть отримати "спецстатус" у разі виборів за міжнародними стандартами, - посол Німеччини

ДНР/ЛНР можуть отримати "спецстатус" у разі виборів за міжнародними стандартами, - посол Німеччини Фото: посол Німеччини в Україні Ернст Райхель

Позиція західних лідерів незмінна: Крим і Донбас - це територія України

Так звані "Донецька/Луганська народні республіки" (ДНР/ЛНР) можуть отримати "спеціальний статус" у разі проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей за міжнародними стандартами. Про це в ефірі "Радіо Свобода" заявив посол Німеччини в Україні Ернст Райхель.

"Ця формула ("формулу Штайнмаєра"), яка є предметом дискусії, передбачає, що місцеві вибори відбудуться під контролем і за сприяння ОБСЄ. Потім ОБСЄ має підтвердити, що вибори відповідали міжнародним стандартам. Якщо ОБСЄ це підтвердить, тоді набуває чинності законодавство про "спеціальний статус", - зазначив він, додавши, що у разі, якщо ОБСЄ цього не підтвердить, для цієї території не буде ніякого "спецстатусу".

Разом з тим, Райхель зазначив, що західні лідери й надалі продовжуть наголошувати на тому, що Крим і Донбас є українською територією. Разом з тим, наразі йде пошук рішення, як Україні відновити контроль над усією її територією.

Крім того, він додав, що важливим є питання послідовності кроків у реалізації мінських домовленостей.

"Тут теж триває дискусія. Не погоджено - і навряд чи буде погоджено - що Україна відновлює контроль і тільки потім відбуваються вибори", - зазначив Райхель.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що тристороння контактна група у Мінську закликали до припинення вогню на Донбасі з 24 грудня.