ua en ru

ДНР/ЛНР щомісяця витрачають на утримання своїх "армій" не менше 11,6 млн дол

ДНР/ЛНР щомісяця витрачають на утримання своїх "армій" не менше 11,6 млн дол Фото: бойовики на Донбасі

При цьому чисельність бойовиків на Донбасі становить від 40 до 60 тисяч осіб

Самопроголошені "Донецька народна республіка" та "Луганська народна республіка" щомісяця витрачають на утримання своїх збройних формувань не менше 631 млн рублів (11,57 млн дол.). Відповідні дані отримані в результаті розслідування РБК.

При цьому дані про вартість утримання одного бойовика різняться. Обсяг і регулярність виплат залежали від підрозділу і фази бойових дій: при загостренні боїв добові росли, в період перемир'я, навпаки, знижувалися. Вилка виплат: від 10 тис. руб. в місяць для рядового складу, до 120-150 тис. для старшого офіцерського складу.

Друга причина складності розрахунків - непостійний чисельний склад "армій" ДНР/ЛНР. За даними "народної міліції" ЛНР, в середині березня чисельність "армій" бойовиків становила 60 тис. осіб, а в квітні повинна була збільшитися до 70 тис. осіб (більш свіжих даних немає).

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко в травні 2015 р. оцінював чисельність бойовиків у 40 тис. осіб. Якщо виходити з "офіційних" цифр ДНР/ЛНР про грошовому утриманні бойовиків (від 10,5 тис. руб. для рядових до 14 тис. руб. і вище для офіцерів), то щомісяця тільки на зарплати військовим витрачається не менше 631 млн руб.

Експертні оцінки зазвичай вище: розрахунки екс-депутата Верховної Ради Андрія Сенченка на січень говорили про 1,5 млн дол. в день (2,25 млрд руб. в місяць); автори доповіді Бориса Нємцова "Путін. Війна", оперуючи цифрами з відкритих джерел і своїми оцінками російської військової присутності в Донбасі (6 тис. добровольців), роблять висновок про суму 2,1 млрд руб. в місяць на утримання тільки росіян і 2,5 млрд руб. в місяць на утримання місцевих бойовиків.

При цьому в Адміністрації Президента України заявили, що РФ витрачає на утримання бойовиків ДНР/ЛНР близько 10 млрд рублів на місяць.