ua en ru

Дні Муаммара Каддафі при владі "полічені", - міністр оборони США Панетта

Як повідомив міністр оборони США Леон Панетта, лівійські повстанці поступово просуваються до Тріполі зі сходу і заходу, і ситуація виглядає так, що дні Муаммара Каддафі "полічені", передає "Голос Америки". Панетта і держсекретар Клінтон обговорили ситуацію в Лівії, Сирії та в цілому на Близькому Сході на відкритому форумі у Вашингтоні.
Виступаючи разом з держсекретарем Клінтон у вашингтонському Національному університеті оборони, Панетта сказав, що сили лівійської опозиції з заходу наближаються до Тріполі вздовж узбережжя, а зі сходу повстанці підходять до м.Брега, що має величезне стратегічне значення для подальшого захоплення столиці.
Клінтон не надала особливого значення повідомленням про розкол в рядах повстанців і високо оцінила дії того, що вона назвала "альянсом між НАТО і арабськими країнами", що надає військову та політичну підтримку силам повстанців. Вона також висловила задоволення тим, що на цей раз ситуація не виглядає так, що керує всім ООН, а всі інші лише спостерігають.
У зв'язку з цим вона зазначила, що заклик Сполучених Штатів до відставки сирійського Президента Башара аль-Асада в дійсності не має вирішального значення.
"Ні для кого не буде новиною заява США про те, що Асад повинен піти. Ну, добре, а що далі? Якщо те ж саме говорить Туреччина, якщо цього вимагає король Абдулла, а також керівники інших арабських країн, все це режим Асада вже ніяк не зможе проігнорувати", - зазначила держсекретар.
Говорячи про ситуацію в Іраку, Клінтон заявила, що присутність американських військ у цій країні після закінчення цього року - це питання, яке обговорюється іракським керівництвом, і який іракська сторона "починає обговорювати" зі Сполученими Штатами.