ua en ru

У Дніпропетровській обл. проходить тренінг Фонду Порошенка щодо розвитку інклюзивної освіти

У Дніпропетровській обл. проходить тренінг Фонду Порошенка щодо розвитку інклюзивної освіти Фото: Петриківська школа (прес-служба Дніпропетровської ОДА)

Тренінг зібрав педагогів з Київської, Рівненської, Херсонської і Харківської областей

У Дніпропетровській області проходить триденний спеціалізований наставницький тренінг "Інклюзивна простір. Практичні кроки", який є частиною соціальної програми голови Благодійного Фонду Порошенка, дружини президента України Марини Порошенко. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Дніпропетровської обласної державної адміністрації (ОДА).

Наголошується, що тренінг зібрав педагогів з Київської, Рівненської, Херсонської та Харківської областей.

За словами голови Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченка, в школах області створюються комфортні умови для дітей, які мають особливі потреби.

"Всього в області вже майже 150 інклюзивних навчальних закладів, які відвідують близько 480 особливих учнів. Недарма для проведення тренінгу вибрали саме Петриківську школу. В цьому році завдяки децентралізації, яку ініціював президент України Петро Порошенко, навчальний заклад реконструювали, там відкрили першу в Україні ресурсну кімнату. Це спеціально обладнаний клас, де особливі діти навчаються за індивідуальною програмою і разом з корекційним педагогом опановують повсякденні навички", - зазначив він.

У прес-службі підкреслили, що осягати тонкощі освіти для особливих дітей в Петриківську школу приїхали майже півсотні педагогів, психологів, представників відділів освіти з Київської, Рівненської, Херсонської і Харківської областей. Ці регіони - учасники проекту соціальної програми Марини Порошенко "Інклюзивна освіта - рівень свідомості нації".

Педагоги відвідали ресурсну кімнату, бібліотеку, оновлені навчальні кабінети Петриківської школи. Учасники тренінгу дізналися про зміни в законодавстві щодо інклюзивної освіти, нові можливості її розвитку, навчилися складати індивідуальні програми для особливих дітей.

У Дніпропетровській обл. проходить тренінг Фонду Порошенка щодо розвитку інклюзивної освітиУ Дніпропетровській обл. проходить тренінг Фонду Порошенка щодо розвитку інклюзивної освітиУ Дніпропетровській обл. проходить тренінг Фонду Порошенка щодо розвитку інклюзивної освітиУ Дніпропетровській обл. проходить тренінг Фонду Порошенка щодо розвитку інклюзивної освітиУ Дніпропетровській обл. проходить тренінг Фонду Порошенка щодо розвитку інклюзивної освітиУ Дніпропетровській обл. проходить тренінг Фонду Порошенка щодо розвитку інклюзивної освіти
За словами Марини Порошенко, мета таких тренінгів - допомогти освітянам оволодіти тематикою, надати практичні знання за напрямами нормативно-правової бази, шляхами пошуку і надходження фінансування, поділитися успішним досвідом пошуку шляхів ефективної взаємодії між органами влади та усіма причетними структурами.

"У Петриківці ми бачимо дійсно сучасну школу з вільним доступом до навчання для всіх дітей. Тут є найнеобхідніші умови для всебічного розвитку особливих учнів. Учасники тренінгу фотографували буквально кожен свій крок, тому що в їх регіонах такої школи немає", - розповіла начальник відділу фахової освіти Міністерства освіти і науки України Тетяна Симоненко.

На зустріч запросили міжнародних тренерів - практиків з Фонду Lumos, які мають досвід у створенні інформаційно-ресурсних центрів, здійснення комплексної оцінки розвитку малюків, складанні індивідуальної програми розвитку дитини, надання корекційно-розвивальних послуг дітям з особливими освітніми потребами.

"Цей тренінг дає розуміння, як працює інклюзивна освіта в нашій країні і за кордоном. У нас в Херсоні вже п'ять років працює такий вид навчання, але колеги мають більше досвіду", - розповіла учасниця тренінгу, асистент вчителя в інклюзивному класі Катерина Калин.

Нові знання учасники тренінгу застосують в навчальних закладах своїх областей.