ua en ru

Дніпропетровська обл. увійшла в трійку лідерів по середній зарплаті в Україні, - Резніченко

Дніпропетровська область увійшла до трійки лідерів серед регіонів України по середній заробітній платі, яка склала 4089 грн. Про це заявив голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентин Резніченко.

За даними Держстату, тільки в трьох регіонах України середня заробітна плата перевищує середню по країні. У Дніпропетровській області вона склала 4089 грн, у Донецькій - 4662 грн, у Києві - 6251 грн.

Середньомісячна заробітна плата по країні складає 3871 грн. Найнижчий показник - в Тернопільській, Чернівецькій та Херсонській областях - не перевищує 73% від середньої зарплати по країні.

"Статистка по середній заробітній платі, яка є на сьогодні в Дніпропетровській області, дає нам можливість говорити про певну позитивну динаміку. Так, ми перебуваємо у трійці лідерів, у більшості регіонів ситуація набагато гірша. Однак, ми повинні ставити перед собою значно вищу планку. Потрібно розуміти, що навіть 4089 грн в нинішній ситуації це не дуже багато. Крім того, є люди, які отримують менше. Наше завдання реалізувати економічні і соціальні програми, які дозволять системно підвищувати рівень життя. Економіка - наш пріоритет", - заявив голова Дніпропетровської ОДА.

За словами Валентина Резніченко, в Дніпропетровській області активізовано процес виведення коштів з "тіні". Для цього проводиться робота по легалізації робочих місць на підприємствах регіону. Це позитивно позначається на збільшенні доходів місцевих бюджетів.

"Легалізація робочих місць і зростання середньої заробітної плати в Дніпропетровській області дозволили збільшити доходи місцевих бюджетів на 3,8 млрд грн. Це майже на 22% перевищує минулорічні показники", - підкреслив він.

Всього, завдяки процесам децентралізації, за січень-серпень 2015 року до зведеного бюджету області надійшло 30 млрд грн. Це майже на 40% більше, ніж у минулому році.

"Дніпропетровщина отримала можливість додаткового прибутку від трьох нових податків. Зокрема, від акцизного податку в регіон надійшло 395,8 млн грн від податку на нерухоме майно - 30,4 млн грн та від транспортного податку - 28,7 млн грн", - повідомив глава регіону.

Значно зросли доходи області та від плати за землю. За 8 місяців цього року регіон зібрав 1,5 млрд грн цього податку. Це на 18,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Валентин Резніченко зазначив, що тенденція до збільшення надходжень в бюджет за 8 місяців дає можливість прогнозувати значне перевищення річних планів.