ua en ru

У Дніпрі ряд "промерських" фірм отримали з бюджету понад 2 млрд гривень, - розслідування

У Дніпрі ряд "промерських" фірм отримали з бюджету понад 2 млрд гривень, - розслідування Борис Філатов (Дніпро Годину)

ЗМІ написали про перелік фірм і компаній, що знаходяться "в бюджетній орбіті дніпровської влади"

З бюджету Дніпра більш ніж за рік виділено 2,27 млрд гривень на користь структур, пов'язаних з найближчим оточенням мера міста Бориса Філатова. Про це пишуть "Українські новини" на основі розслідування "Система Філатова. Бізнес для "своїх".

У Дніпрі ряд "промерських" фірм отримали з бюджету понад 2 млрд гривень, - розслідування

Фото - comments.ua

Як зазначається, у Дніпрі діє "конгломерат щільно працюючих з міським бюджетом компаній і фірм, пов'язаних з близькими Борису Філатову людьми". ЗМІ умовно ділять їх на 6 груп.

Зокрема, мова йде про сім'ю Мішалових, до якої входять фірми, пов'язані, відповідно до матеріалу, з колишнім секретарем міської ради В'ячеславом Мішаловим і його батьком Дмитром Мішаловим. Компанії Мішалових освоїли за останній рік близько 399,5 млн гривень на ремонт Центрального мосту і Набережній Перемоги, а також на закупівлі систем камер відеоспостереження та "повторному" підключенні до інтернету міських шкіл.

Наголошується, що 1,025 млрд гривень припадає на частку компаній, пов'язаних, за даними журналістів, з групою осіб на чолі з Владиславом Бородіним, депутатом Дніпропетровської обласної ради від партії "УКРОП" і Тарасом Палієм, сином колишнього керівника державного підприємства "Дніпропетровський облавтодор". Ці компанії регулярно виграють тендери департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради на ремонт доріг та утримання дорожньої інфраструктури міста. За даними ЗМІ, ключові компанії з цієї групи замішані в скандалах і низці кримінальних справ, пов'язаних з розтратою бюджетних коштів.

У третю групу розслідувачі включили компанії, пов'язані, як випливає зі статті, з колишнім головою департаменту гуманітарної політики Геннадієм Глядчишиним, які отримали на тендерах ввіреного йому департаменту 31 млн гривень у 2017 році.

86 млн гривень з бюджету Дніпра на ремонті ліфтів "освоїли" компанії, близькі, за даними видання, до депутата міськради Дмитра Безуглого (раніше входив у фракцію "Опозиційний блок", але перейшов в "філатівську більшість" у лютому 2016 року) і бізнес-партнера мера Дніпра Геннадія Корбана, пише ЗМІ.

За цей рік в загальній складності 3 комунальних підприємства виграли тендери на півмільярда гривень. Всі 3 знаходяться в структурі департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради, яка, у свою чергу, підпорядковується заступнику міського голови Михайлу Лисенку, пише ЗМІ.

Йдеться про комунальне підприємство (КП) "Міськзеленбуд", чия "турбота" про дерева обходиться платникам податків у більш ніж 200 млн гривень, і не припиняє перебувати під пильною увагою ЗМІ та еко-активістів, пише видання, а також про КП "Міськсвітло" (170 млн гривень з бюджету) та КП "Гідроспоруди" (115 млн гривень бюджетних коштів). Останні 2 також ставали фігурантами корупційних скандалів і розслідувань.

На тендерах департаменту житлового господарства Дніпровської міськради, очолюваної Владиславом Грицаєм, обмежений пул фірм отримав з бюджету міста 243,3 млн гривень, йдеться у розслідуванні. За даними активіста ГО Платформи "Громадський контроль", Дениса Селіна, тільки в 15 тендерах за участю ТОВ "Міськкомбуд", ТОВ "Діаль Сервіс", ТОВ "Група Капітал Буд", ТОВ "Ольвікс", є порушення на загальну суму понад 60 млн гривень. При цьому ці порушення підтвердили в державній аудиторської служби (колишнє КРУ), повідомляють ЗМІ.

Видання підкреслює, що в матеріалі "наведений далеко не повний перелік фірм і компаній, що знаходяться в бюджетній орбіті дніпровської влади".

Раніше ЗМІ писали, що міська влада Дніпра з кінця серпня по початок вересня витратила понад 11 млн гривень на організацію святкових заходів та народних гулянь.

Також повідомлялося, що 11 жовтня мер Дніпра Філатов відмовився розглядати збільшення виплат ветеранам до річниці визволення міста.