ua en ru

Дмитро Фірташ не зміг купити російські "Міндобрива"

Структури російського підприємця Аркадія Ротенберга завершили операцію з купівлі ВАТ "Міндобрива" (м. Росош, Воронезька область). Про це йдеться в прес-релізі, поширеному прес-службою Ротенберга, передає РБК. Таким чином, український бізнесмен Дмитро Фірташ не зміг придбати російське підприємство.
У повідомленні наголошується, що структури Ротенберга запропонували більш вигідні умови по угоді на придбання "Міндобрива", ніж інші претенденти, серед яких був український бізнесмен, власник групи компаній Group DF Дмитро Фірташ і МХК "ЄвроХім".
Як зазначив Ротенберг, слова якого наводяться в повідомленні, покупка нового активу пов'язана в першу чергу з диверсифікацією інвестиційних вкладень - кошти від продажу частки в Новоросійському торговому порту будуть задіяні в новому для підприємця бізнесі. "Ми збираємося розвивати" Міндобрива "і вкладати в компанію суттєві кошти, - підкреслив підприємець.
Сьогодні, 3 серпня ц.р., норвезький концерн Yara агрохімічний оголосив, що продає міноритарний пакет (30% акцій) у Россошанський "Міндобрива" підконтрольної Ротенбергу Lagus Management Ltd. за 390 млн дол В даний час Yara контролює 37,692% акцій Yaibera Holdings Limited, якій, у свою чергу, належать 79,59% акцій ВАТ "Міндобрива".Таким чином, непряма частка Yara у ВАТ "Міндобрива" становить 30%.
Раніше повідомлялося, що наприкінці липня 2011 р. Федеральна антимонопольна служба (ФАС) задовольнила клопотання кіпрської Lagus про придбання права визначати діяльність ВАТ "Міндобрива" (м. Росош, Воронезька область). Дане рішення ухвалене у зв'язку з придбанням Lagus 100% акцій компанії Yaibera Holdings (володіє 79,59% голосуючих акцій "Міндобрива").
Нагадаємо, про готовність українського бізнесмена Дмитра Фірташа придбати Россошанський "Міндобрива" за 1,4 млрд дол повідомлялося на початку червня 2011 р. У наприкінці квітня 2011 р. Намір викупити холдингову компанію Yaibera, що володіє контрольним пакетом "Міндобрива", озвучили у ВАТ "ЄвроХім". Керівництво "Єврохіму" оцінило "Міндобрива" в 1,3 млрд дол.; відповідно, частку Yaibera - приблизно в 1 млрд дол У квітні з аналогічною пропозицією виступила і група "Акрон". За заявою "Акрона", його пропозиція була "зіставно за ціною". Крім того, "Акрон" запропонував компанії Yara - одному з акціонерів Yaibera - у якості "бонусу" врегулювати спір щодо їх спільного підприємства "Нордік Рус Холдинг".
ВАТ "Міндобрива" - єдиний виробник мінеральних добрив в Центрально-Чорноземному регіоні Росії. Основний продукт - аміак (в 2010 р. вироблено 1,056 млн т), а також аміачна селітра (525,3 тис. т), нітроамофоска (1,11 млн т) і азотна кислота (712 тис. т).