ua en ru

Для обмеження адмінистративного тиску НБУ треба визначити перелік санкцій, - УКБС.

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" за результатами розгляду проекту Закону України "Про внесення змін до деяких Законів України (щодо нагляду на консолідованій основі)" зазначає, що ця законотворча ініціатива своєчасна та об'єктивно необхідна, оскільки розвиток банківської системи обумовлює створення фінансових груп, які потребують належного контролю та нагляду зі сторони Національного банку України. У той же час законопроект потребує серйозного доопрацювання. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

УКБС виступив проти спроби на законодавчому рівні запровадити обов'язок аудитора, що здійснює аудиторську перевірку юридичних осіб банківської групи повідомляти НБУ про виявлені порушення, та надавати Нацбанку робочі документи з питань аудиту юридичних осіб, що входять до складу банківських груп. Такі зміни нівелюють принцип незалежності аудитора, гарантію нерозголошення комерційної таємниці банку-замовника аудиторських послуг та створять колізію між нормами закону України "Про банки й банківську діяльність" та закону України "Про аудиторську діяльність". Для усунення протиріч між документами експерти УКБС пропонують передбачити необхідність перевірки консолідованої звітності банківської групи аудитором, включеним до реєстру аудиторів НБУ.

"Крім того, представники банківської спільноти вважають, що НБУ не повинен мати право встановлювати індивідуальний коефіцієнт достатності капіталу з урахуванням ризиків, на які наражаються банки через участь у банківський (фінансовій) холдинговій групі. Оскільки встановлення індивідуальних умов для окремого суб'єкту господарювання неприпустимо, - зазначає генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер. - А для усунення передумов для адміністративного тиску необхідно визначити вичерпний перелік випадків, коли НБУ матиме право застосовувати обмеження та санкції щодо банківських груп".