ua en ru

Для обороноздатності в умовах позаблокового статусу української армії знадобиться до 60 млрд дол., - експерт.

В умовах позаблокового статусу Україні необхідно буде витратити 45-60 млрд дол. в найближчі сім років, щоб створити комплексну систему оборони, що не потребує підтримки союзників. Відповідні результати підрахунків Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння повідомив експерт центру Валентин Бадрак, пише "Дзеркало тижня".

"Ідеологія вступу в НАТО підкріплювалася насамперед стриманими військовими витратами, розтягнутими за рахунок ясного планування на багато років, - пише В.Бадрак. - Народ лякали крупними витратами на нові озброєння західного виробництва, але на ділі ці асигнування пов'язані не з НАТО, а з накопиченою грудою проблем за останні півтора десятиріччя. Для порівняння, сусідня Польща, вкладаючи в обороноздатність 2% ВВП щорічно, з яких 25,3% йде на переозброєння, за десять років підійшла до вирішення проблеми первинної модернізації армії".

Експерт підкреслив, що Україна вже отримала певну військову спеціалізацію усередині блоку.

"Стосовно України компактна, мобільна армія повинна була мати визначену, важливу для всього військово-політичного блоку спеціалізацію. Україна ідеально вписувалася в натівську концепцію з розвитком своєї військово-транспортної авіації і забезпеченням перекидань підрозділів і техніки альянсу", - вважає аналітик.

Він також нагадав, що ВПК України також налагодив взаємодію з силами альянсу.

"Наприклад, вже сьогодні українські засоби зв'язку дозволяють взаємодіяти з штабами альянсу, а низка нових розробок, реалізованих за рахунок збройового експорту, не тільки вписуються в стандарти НАТО, але і купуються країнами альянсу (зокрема, високоточні засоби поразки і засіб захисту від високоточної зброї). Натомість Україна могла б розраховувати не тільки на дипломатичне і військове "прикриття" Брюсселя, але і на технологічне донорство. Адже не секрет, що Україна здатна самостійно забезпечити потреби ЗСУ тільки на 60-65%", - відзначив В.Бадрак.

В той же час, на його думку, для створення комплексної системи оборони, дієвої без допомоги союзників, Україні знадобиться близько 7 років і 45-60 млрд дол.

"До неї (системи оборони) в українському випадку необхідно віднести ракетний щит заборони (зброя, яку Україна здатна провести самостійно), могутню бойову авіацію з відповідною системою підготовки пілотів (підготовка пілота 1-го класу обійдеться в 5 млн дол. плюс ще 1 млн дол. щорічно на підтримку його рівня), сильну протиповітряну оборону, адекватні засоби виявлення і розвідки, і зокрема космічні. Без останнього елементу ракети дальністю поразки до 500 км виявляться даремними. Це як мінімум. Звичайно, бажано було б побудувати корвети, щоб почати формування в Україні флоту. Логічно створити парк Ан-70, здатний працювати на імідж і казну країни", - перерахував необхідні складові експерт.