ua en ru

Для виходу з кризи сторони могли б укласти конституційний договір, - Ставнійчук

Секретар Конституційної асамблеї при Президентові України, радник Президента Марина Ставнійчук вважає, що для виходу з нинішньої політичної кризи можливе створення конституційного договору або меморандуму між сторонами конфлікту, який дозволить найближчим часом сформувати новий коаліційний уряд.

Секретар Конституційної асамблеї при Президентові України, радник Президента Марина Ставнійчук вважає, що для виходу з нинішньої політичної кризи можливе створення конституційного договору або меморандуму між сторонами конфлікту, який дозволить найближчим часом сформувати новий коаліційний уряд. Про це Ставнійчук заявила на сьогоднішній прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я закликаю політиків прислухатися до розумним і раціональним ідей... Це може бути меморандум, це може бути конституційний договір, який, відповідно, повинні укласти боку, який також дозволяє швидко вирішити питання того ж коаліційного уряду - уряду народного довір'я або технічного уряду", - заявила Ставнійчук.

Вона впевнена, що даний договір дозволить увійти конфліктуючим сторонам у повноцінний конституційний процес з умовою обов'язкового публічного декларування своїх позицій. "Адже сьогодні настає час, коли кулуарні домовленості повинні піти в минуле", - зазначила Ставнійчук.

"Можна говорити про формування конституційного уряду вже зараз, але в конституційному договорі повинен бути прописаний порядок, щоб весь склад уряду пройшов через горнило парламенту", - додала вона.

Ставнійчук упевнена, що в сьогоднішній ситуації не може бути простого рішення, і якщо повернути Конституцію 2004 р. неконституційним чином, то "ми повернемося до варіанту, в якому буде знову криза і знову нерозуміння".