ua en ru

Для відновлення співпраці України з МВФ уникнути підвищення тарифів на газ для населення майже неможливо, - джерело

Українська влада розраховує, що приїзд 24 жовтня місії МВФ дозволить відновити співпрацю з фондом. На думку уряду, виконання більшості умов МВФ компенсує відсутність підвищення тарифів на газ для населення. Однак як розповіло виданню "Комерсант-Україна" джерело, знайоме з позицією МВФ, уникнути підвищення тарифів майже неможливо.
Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) прибуде в Україну через два тижні, повідомив учора прем'єр-міністр Микола Азаров. "У країні йде бюджетний процес, 24 жовтня приїжджає місія МВФ. Подивіться, що діється на фінансових ринках", - сказав він, пояснюючи неможливість відставки за нинішньої ситуації міністра фінансів Федора Ярошенка. Місія фонду повинна була відвідати Київ ще в серпні, але візит був відкладений. Джерело видання пояснював його перенесення потребою влади визначитися з необхідністю заперечування українсько-російського газового договору, а також вимогою експертів МВФ розробити реалістичний проект держбюджету на 2012 рік.
Місяць тому голова представництва МВФ в Україні Макс Альєр оголосив перелік вимог, виконання яких необхідне для отримання Україною нового траншу. Серед них - проведення пенсійної реформи, корекція тарифів на газ для населення і теплокомуненерго, пошук коштів для покриття дефіциту НАК "Нафтогаз України". Ще однією умовою фонду було скасування обов'язкового викупу Нацбанком облігацій в капіталі банків, виконане ще в червні.
Пенсійна реформа в оновленій редакції вступила в силу з 1 жовтня. З цієї ж дати на 11,8% підвищена ціна природного газу для промислових споживачів і на 59% - тарифи для бюджетних та промислових споживачів на теплову енергію. Не виросли лише тарифи на газ для населення. Більш того, за словами глави Нацкомісії регулювання ринку комунальних послуг Валерія Саратова, підвищення тарифів ЖКГ не буде до кінця опалювального сезону-2011/12.
Як вважають представники Партії регіонів, за наявності прогресу за іншими напрямами МВФ може відмовитися від вимоги підвищити тарифи. "Ми відзвітуємо про стабільну макроекономічну ситуацію в поточному році і очікуване зростання ВВП в 5%, що вище прогнозів західних аналітиків. Питання підвищення ціни газу для населення цілком є ​​предметом для переговорів. МВФ вивчить реалістичність проекту держбюджету на 2012 рік, і якщо побачить, що ми виходимо на необхідний фондом дефіцит (1,5% ВВП) без підвищення, може піти на корекцію своїх вимог", - упевнений голова підкомітету Верховної Ради з питань міжнародної економічної політики Олексій Плотніков. "Потрібно домагатися корекції вимог МВФ, особливо виходячи з того, що різке підвищення тарифів істотно знизить купівельну спроможність громадян і сповільнить відновлення внутрішнього ринку. Більш того, два тижні тому я зустрічався у Вашингтоні з чиновниками МВФ, які курирують Україну, і переконався, що вони налаштовані на відновлення співпраці і готові змінити програму", - сказав заступник глави фракції Партії регіонів Анатолій Кінах. Останній раз Україна отримувала транш МВФ в грудні 2010 року, пропустивши потім три транші на загальну суму 4,5 млрд дол.
Джерело видання, знайоме з позицією МВФ, розповіло, що уникнути підвищення тарифів майже неможливо. "Альтернативою могло б бути адекватне скорочення соціальних статей, але це абсолютно виключено. Тому ми приречені повернутися до розгляду питання перегляду тарифів. Звичайно, це буде не 50-відсоткове підвищення, ми будемо вишукувати бюджетні резерви, щоб це підвищення було мінімальним, але від цього вимоги МВФ, ймовірно, не відступить", - сказав співрозмовник. За його словами, успіхом можна буде вважати не тільки виділення нового траншу МВФ, але і будь-який позитивний прес-реліз за підсумками місії: "У першу чергу нам необхідно, щоб у МВФ визнали, що економічна ситуація в Україні стабільна".
Зазначимо, що терміни приїзду чиновників МВФ збігаються з очікуваним переглядом українсько-російського газового контракту. Микола Азаров учора заявив, що Україна розраховує за 10-15 днів досягти компромісу з Росією. На думку джерела видання, враховуючи те, що газові переговори відбуваються в закритому режимі, їх обговорення з МВФ малоймовірне.