ua en ru

Для відновлення кредитування необхідні пільги для банків, - експерт

Щоб відновити кредитування, український уряд повинен створити пільги для комерційних банків та стимулювати направлення їхніх кредитних ресурсів у відповідні галузі економіки. Про це сьогодні під час круглого столу повідомив екс-заступник голови НБУ, голова громадської організації «Народні фінанси» Олександр Савченко.
«Зараз негайно треба давати банкам довгі недорогі ресурси і можна направляти їх на енергозбереження, на розвиток малого та середнього бізнесу, на іпотечне кредитування... Друге, що потрібно робити, щоб відновити кредитування, уряд має створити якісь пільги для комерційних банків і стимулювати їх направляти більше кредитного ресурсу в ту чи іншу галузь економіки», - сказав Савченко.
Також він зазначив, що в Україні обмінний курс не відповідає його ринковому курсу, і якщо країна хоче зменшити імпорт, потрібен плаваючий валютний курс. «Хочете обмежити імпорт? Це просто зробити - хай працює плаваючий валютний курс. Чим більше стабільний у нас обмінний курс і чим довше він не міняється, то можна чекати велику кризу, обвал. У нас обмінний курс не відповідає його ринковій природі», - зауважив Савченко.
Втім, додав експерт, Україна повинна не обмежувати імпорт, а стимулювати експорт.