ua en ru

Для вирішення проблем Європи необхідний комплексний підхід, - СБ

Європі не вистачає комплексного підходу, який би забезпечив спільне вирішення проблем державних боргів і банків і дав би відповідь на дефіцит конкурентоспроможності Греції. Таку думку в інтерв'ю WirschaftsWoche висловив президент Світового банку (СБ) Роберт Зеллік.

«Погляньте, європейці то затурбуються державними боргами, то переключать всю увагу на банки. Європі не вистачає комплексного підходу, який би забезпечив спільне рішення обох проблем і дав би відповідь на дефіцит конкурентоспроможності Греції. Німецьких платників податків хвилює питання, як довго ще їм доведеться платити за цю кризу. Але головне, чого їм не вистачає, це роз'яснень політичного керівництва з приводу того, в якому взагалі напрямі має розвиватися Європа», - зазначив він.

За його словами, основне питання полягає в тому, чи хочуть люди і уряди в Європі створити політичний і фінансовий союз на додаток до союзу валютного.

«В іншому випадку їм треба вирішувати, що робити з неконкурентоспроможними країнами-боржниками. У політиці багато що відбувається з великими труднощами, однак економіка і ринки потребують ясності орієнтувань. Коли більше двадцяти років тому розвалився Східний блок, канцлер Німеччини Гельмут Коль виробив уявлення про те, як все могло б розвиватися далі. Щось подібне зараз повністю відсутнє, і чим довше ця ситуація триватиме, тим дорожче вона обійдеться і тим менше варіантів подальших дій залишиться», - вважає глава СБ.

За словами Зелліка, в довгостроковому плані неприйнятно перекладати фінансове навантаження від створення податкового союзу на яку-небудь одну з країн ЄС. На думку банкіра, уряди країн зони євро повинні визначитися, який союз і з якими структурами вони б хотіли мати замість нинішнього.

«Своє бачення перспективи вони повинні були б потім роз'яснити громадянам і винести необхідні рішення на розгляд парламентів. Вони мали б пояснити людям, в чому сенс збереження єдиної європейської валюти і які наслідки для конкурентоспроможності економіки Німеччини мало б повернення до дойчмарки. А на сьогоднішній день ми маємо ситуацію, коли німецький бундестаг, незважаючи на критику з усіх сторін, більшістю голосів прийняв рішення про збільшення фінансування стабфонду EFSF, але куди конкретно підуть гроші, ніхто не знає. Якби людям було відомо, на що витратить ці кошти, то, цілком ймовірно, ідея надання фінансової допомоги користувалася б набагато більшою підтримкою населення. Звичайно, питання це стосується саме Європи, але до тих пір, поки воно не вирішене, це позначається на всій світовій економіці, включаючи і країни, що розвиваються», - заявив глава СБ.