ua en ru

Для підтримки економіки уряд Японії може почати додатковий випуск облігацій

Згідно з оприлюдненою 23 березня доповіддю міністра з економічної та фінансово-бюджетної політики Японії Каору Йосано, прямий збиток третьої економіки світу від природної катастрофи може скласти 16-25 трлн ієн (185-309 млрд дол.). Ця сума враховує пошкоджені дороги, будинки, заводи та іншу інфраструктуру в семи префектурах. Раніше Світовий банк оцінив прямі втрати Японії в 4% ВВП, або 235 млрд дол., передає РБК daily.
У той же час документ уряду не враховує економічні втрати в результаті порушення ланцюжків постачань, аварії на АЕС у префектурі Фукусіма, а також перебоїв у постачанні електроенергії. Наслідки ж запланованих відключень електроенергії будуть істотними. Найбільша місцева електроенергетична компанія Tokyo Electric Power, що живить Токіо і прилеглі райони, на які припадає 40% економічного виробництва країни, втратила 20% експлуатаційної потужності і навряд чи встигне відновити подачу до пікового попиту влітку.
Член правління Центрального банку Японії Ріузо Міяо зазначив, що цього разу країні знадобиться більше часу на відновлення, ніж після землетрусу в Кобе, збиток від якого склав близько 10 трлн ієн (123,5 млрд дол.). "Зниження економічної активності через зрив поставок більший, ніж після землетрусу в Кобе, і ми повинні постійно тримати в думці, що цей ефект збережеться якийсь час. Не можна ігнорувати короткострокові наслідки", - зазначив Р.Міяо.
Для підтримки економіки ЦБ Японії почав активно накачувати грошовий ринок ліквідністю і вдвічі збільшив програму скупки активів. На думку ряду аналітиків, уряд, який вже пообіцяв виплатити з бюджету ще 12 млрд дол. на відновлення, піде на додатковий випуск облігацій. Це також стосується будівельних бондів, обсяг яких спочатку повинен був скласти не більше 6,09 трлн ієн (75,2 млрд дол.).
На думку аналітиків, незабаром можна очікувати випуску бондів з урахуванням того, що доходи з податків впадуть. Слід враховувати, що японська влада швидше за все оголосить про податкові пільги для місцевих виробників. А це ще більше підсилить боргове навантаження для країни.