ua en ru

Дискусію щодо змін до Конституції потрібно продовжити, - Яценюк

Дискусію щодо змін до Конституції потрібно продовжити, - Яценюк Фото: Яценюк на з’їзді "Народного фронту" 11 листопада (nfront.org.ua)

За його словам, до виборів ВР може забезпечити європейську модель парламентсько-президентської республіки

Дискусію щодо змін до Конституції потрібно продовжити. Про це заявив голова політради партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк під час з’їзду "Народного фронту" у Києві в суботу, 11 листопада, повідомляє прес-служба політсили.

Він зазначив, що у парламентсько-президентській республіці для того, щоб всі інститути держави функціонували, повинна бути система стримувань і противаг.

"Зміна закону про Кабінет міністрів, як і приведення у відповідність до Конституції всіх повноважень президента, - це те, що може зробити цей парламент", - наголосив він.

Яценюк звернувся до партнерів з парламентської коаліції і персонально до Петра Порошенка: "Ми можемо це зробити. Ми можемо забезпечити до наступних президентських і парламентських виборів європейську модель парламентсько-президентської держави. Країна не може залежати від прізвищ президента, прем'єра, членів коаліції. Країна повинна залежати тільки від інституцій. Ми будуємо країну для своїх дітей. А ці інституції повинні бути підзвітні народу".

Він підкреслив, що ніхто навіть не ставить під питання прямі загальнонаціональні вибори президента країни.

"Президент є і буде, і народ буде виходити і приймати рішення, хто буде цим президентом. Але президент – це є окремий інститут влади. Він не відноситься ні до виконавчої, ні до законодавчої, ні до судової гілки влади. Тому інститут президента як національного арбітра повинен ефективно функціонувати з усіма повноваженнями, які дають президенту можливість виконувати його функцію як гаранта Конституції країни і Верховного головнокомандувача", - наголосив Яценюк.

Крім того, він підкреслив, що прем’єр-міністр України, відповідно до закону, самостійно має право тільки призначити і звільнити свого керівника апарату: "Як може функціонувати виконавча вертикаль влади з такими повноваженнями? Як можна ефективно втілювати державну виконавчу політику?".

"Ми це можемо зробити до наступних строкових виборів - забезпечення повної європейської моделі парламентсько-президентської республіки", - наголосив лідер "Народного фронту".