ua en ru

Директора Антикорупційного бюро зможе звільняти Президент або 275 нардепів, - БПП

Директора Національного антикорупційного бюро зможе звільняти Президент України або 275 народних депутатів. Про це журналістам у парламенті заявив голова фракції "Блок Петра Порошенко" Юрій Луценко, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами Луценка, згідно з поправками, які подані до законопроекту № 1660-Д, буде передбачена особлива процедура призначення та звільнення директора Антикорупційного бюро.

"Президенту запропоновано три кандидата, він вибирає одного, призначає його. І це рішення не вимагає підтвердження парламенту... "Народний фронт" вимагає балансу. Тому в законі будуть виписані п'ять причин, за якими він може бути знятий. А саме, Президент може це зробити, а також парламент в 275 голосів", - заявив Луценко.

Луценко зазначив, що закон буде передбачати норму міжнародного аудиту.

"Його буде призначати та ж сама конкурсної комісії. Причиною для відставки директора може бути негативний результат такого аудиту. МВФ також буде забезпечувати аудит, адже вони дають колосальні кошти на цю комісію. Також будуть залучатися профільні компанії. Це може стати підставою для рішення президента чи рішення парламенту в 275 голосів", - повідомив глава фракції БПП.

Зазначимо, що Рада на цьому тижні розгляне питання Антикорупційного бюро.

Нагадаємо, 3 лютого 2015 р. Рада в першому читанні прийняла законопроект № 1660-Д "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро України та Національного агентства України з питань запобігання корупції".

Даний законопроект серед іншого передбачає призначення директора Національного антикорупційного бюро на підставі подання конкурсної комісією 3-х осіб Президентові України, який одноосібно призначає з цих кандидатів керівника Бюро. Разом з тим директора Бюро не можна звільнити без згоди Верховної Ради України.

Однак народні депутати, зокрема з фракції "Народний фронт" виступали за те, щоб глава Антикорупційного бюро призначався і звільнявся за погодженням з Верховною Радою 226 або 300 голосами.