ua en ru

Директор ОПЗ спростовує заяву глави ФДМ про відсутність проблем з постачанням газу на підприємстві

Директор ОПЗ спростовує заяву глави ФДМ про відсутність проблем з постачанням газу на підприємстві

Якщо для Одеського припортового заводу (ОПЗ) не буде забезпечено пільгову ціну на газ і подальшу приватизацію підприємства, зупинка ОПЗ буде неминучою. Про це говориться в листі голови правління-директора ПАТ "Одеський припортовий завод" Валерія Горбатка голові Фонду державного майна (ФДМ) України Ігорю Білоусу, копія якого є у розпорядженні "РБК-Україна".

У зв’язку з тим, що конкурс з приватизації ОПЗ не відбувся, керівництво підприємства нагадало ФДМ, що "стрімке падіння цін на продукцію у світі та сформована вартість газу як основної сировини ОПЗ не дозволяють підприємству конкурувати на світових ринках мінеральних добрив". Директор ОПЗ нагадує також, що інформував про ситуацію, що склалася, Адміністрацію президента України та Кабінет міністрів.

Оскільки собівартість 1 тонни карбаміду прогнозується за даних умов у 209 доларів, а ціна реалізації – у 180 дол., відбуватиметься щомісячне нарощування збитків з наступною повною зупинкою підприємства. Тому один з двох агрегатів з виробництва аміаку наприкінці 2015 року зупинено і виведено в технологічний резерв. І навіть після зупинки необхідні витрати на утримання устаткування пожежо- та вибухонебезпечного виробництва у безпечному стані, застерігає директор ОПЗ.

Зупинка знизить інвестиційну привабливість підприємства, а подальше затягування приватизації ОПЗ може призвести до незворотних негативних наслідків для підприємства, констатує Валерій Горбатко.

У зв’язку з викладеним, директор ОПЗ пропонує встановити короткостроково, на період до вирішення питання приватизації, спеціальну ціну на природний газ для ОПЗ як державного підприємства азотної галузі. Він нагадав, що саме таким чином подібні проблеми уряд долав у 2009-2010 рр.

"Без вирішення цих двох питань – встановлення спеціальної ціни на природний газ, яка б кореспондувалася зі світовими цінами на аміак та карбамід, та подальшої приватизації неминуча повна зупинка заводу і найближчий час з повним вивільненням технологічного обладнання від небезпечних хімічних речовин, переведенням обладнання у довгострокову консервацію, різким скороченням персоналу та надмірним накопичуванням збитків", - пише директор ОПЗ Валерій Горбатко.

20 липня глава Фонду державного майна України Ігор Білоус запевнив, що ПАТ "Одеський припортовий завод" не відключили від газопостачання, хоча в той же день "Укртрансгаз" повідомив, що лише призупинив відключення ОПЗ від газопостачання і залишає тримати мінімально допустимий тиск для роботи обладнання підприємства

Як відомо, приватизація ОПЗ не відбулась через відсутність заявок з боку можливих покупців. Частина експертів та політиків пов’язала це з гучним скандалом навколо затримання НАБ голови наглядової ради ОПЗ Сергія Переломи та першого заступника директора заводу Миколи Щурикова. Народний депутат Андрій Помазанов звинуватив одеського губернатора Міхеіла Саакашвілі і НАБУ в особі першого заступника директора Гізо Углави у навмисному зриві продажу ОПЗ та "збитті" ціни на стратегічне підприємство для подальшого продажу "своєму" покупцю за ціною, набагато меншою від ринкової. Голова ФДМ Ігор Білоус заявив про повторне виставлення ОПЗ на продаж за ціною, меншою мінімум на 30% (тобто меншою на понад 4,3 млрд грн від початкової).