ua en ru

Діюча система субсидій паралізує обслуговування газорозподільної мережі, - "Івано-Франківськгаз"

Більша половина тарифної виручки, отримує ПАТ "Івано-Франківськгаз", а це понад 190 млн гривень, становлять не гроші, а бюджетні зобов'язання, які оформляються заліками по субсидіях. Через брак "живих" грошових коштів компанії загрожує втрата платоспроможності, повідомляє прес-служба компанії.

Так, тенденція до відсутності обігових коштів унеможливлює належне фінансування, і відповідно, виконання робіт по ремонту та заміні газопроводів, програми з безкоштовного встановлення лічильників, закупівлі палива та необхідних матеріалів для автомобілів АДС, а також виплати заробітної плати працівникам.


Наголошується, що в Івано-Франківській області протягом опалювального сезону 2015-2016 років державної допомоги на оплату за природний газ скористалася рекордна кількість побутових споживачів – більше 45%. Це в 5 разів більше, ніж в аналогічний період 2014-2015 років. При цьому 10% одержувачів субсидій не платять навіть обов'язковий платіж.

"У той час як кількість субсидиантов неухильно зростає, грошових розрахунків за розподіл природного газу – прямопропорційно зменшується", – пояснює в. о. заступника голови правління ПАТ "Івано-Франківськгаз" Віктор Кедик.

Також повідомляється, що нові, збільшені в травні, ціни на газ лише додає кількість субсидиантов. Тому, зазначають у газовому господарстві, необхідно змінювати систему надання державної допомоги. Крім того, чинний принцип надмірного нарахованої органами соцзахисту субсидії, не сприяє економії палива. Більш того, багато хто з споживачів нарощували витрати газу для того, щоб надалі їм не зменшили субсидію.

"Проаналізувавши обсяг споживання природного газу населенням, бачимо, що в середньому один субсидиант протягом опалювального сезону 2015-2016 років вжив близько 1,5 тис. куб. м., зате споживач, який платить за газ "живими" грошима – втричі менше", - констатує Віктор Кедик.

Таким чином, нині діюча система субсидій призводить не тільки до дефіциту обігових коштів у газорозподільних компаній, а і в надмірних енерговитратах.