ua en ru

Дії НКРЕКП далекі від легітимності, - нардеп

Зниження "зелених" тарифів НКРЕКП - не тільки удар по інвестиційному іміджу України, але і явне порушення процедур прийняття подібних рішень.

Таку думку висловив Олександр Домбровський, член Комітету ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки України.

"Ми повинні розвивати альтернативну енергетику в Україні не тільки тому, що у нас є зобов'язання, а тому, що це стратегічний напрямок розвитку енергетики та тенденцій у світі. Спосіб, яким приймається рішення НКРЕКП - далекий від 100% легітимності. Потрібно шукати формулу компромісу, політичні рішення", - переконаний Домбровський.

Депутат також вважає, що рішення НКРЕКП знизити зелені тарифи відразу на 55% дуже сильно підірвало довіру іноземних інвесторів до даного сектору української енергетики.

"Це не те, щоб потенційно може вдарити, це вже сильно вдарило. Вдарило по тенденціям та розвитку альтернативної енергетики в Україні. В першу чергу відновлюваної енергетики, зеленої енергетики. Більше того, можу сказати, що такі рішення НКРЕКП суперечать угоді про асоціацію з ЄС, вони суперечать нашим зобов'язанням, як членам Європейського енергетичного співтовариства. Я буквально кілька днів тому приїхав з Європейської міжпарламентської комісії з питань енергетичної ефективності і зеленої енергетики, альтернативної енергетики, де ці питання також піднімалися, - повідомив Домбровський.

На думку депутата, питання тарифів є принциповим, оскільки саме державні гарантії на незмінність "зелених" тарифів привели більшість інвесторів в українську альтернативну енергетику.

Нагадаємо, згідно рішення НКРЕКП від 27 лютого 2015 р., тарифи на відпуск електроенергії, виробленої на сонячних електростанціях, знижені на 55%.

Для інших видів "зеленої" енергії тариф знижено на 50%. Дане рішення було прийнято в рамках продовження режиму надзвичайного стану в енергетиці, введеного відповідно до розпорядження Кабінету міністрів.