ua en ru

Дії міжнародних платіжних систем ведуть до зростання криміналізації фінсектору, - експерт

За підсумками восьми місяців 2012 р. частка тіньових фінансових платежів в Україні зросла на 5%, порівняно з аналогічним періодом 2011 р. - до 40%. Про це повідомила заступник генерального директора Інституту фінансових експертиз України Ганна Дьяченко.

"Частка тіньових платежів в останні місяці почала рости, незважаючи на всі зусилля НБУ та уряду з легалізації цього ринку. А саме ці гроші використовуються для фінансування наркотрафіку, виплати хабарів і розрахунків за сумнівними операціями", - зазначила Дьяченко.

За її словами, помітну роль у тінізації ринку платежів відіграють міжнародні системи, такі, наприклад, як Visa і MasterCard, які разом фактично контролюють ринок безготівкових роздрібних платежів в країні.

"Ці системи щосили пручаються підвищенню прозорості ринку безготівкових платежів. Наприклад, вони активно виступають проти прийняття законопроекту, який підвищив би контроль держави за діяльністю платіжних систем, який розробив Нацбанк", - сказала Дьяченко.

Таким чином, стверджує експерт, дії Visa і MasterCard ведуть до зростання криміналізації фінансового сектора.

"Аналогічні претензії до цих платіжних систем були і у урядів розвинених країн. Проте численні судові розгляди відносно платіжних систем і прийняття законодавства, що підвищує прозорість цього ринку в 1990 рр., дозволили іншим країнам зупинити зростання незаконних платежів у себе. По цьому шляху повинна слідувати і Україна", - підкреслила експерт.