ua en ru

Дії ICU щодо облігацій - це законна брокерська діяльність, - експерт

Дії ICU щодо облігацій - це законна брокерська діяльність, - експерт Фото: Вікторія Страхова (radiosvoboda.org)

За словами аналітика, компанія виконала обов'язкові кроки, згідно з законодавством про запобігання корупції

До компанії ICU, згідно з українським законодавством, немає претензій по супроводу угод купівлі-продажу ОВДП в 2013 році між "Ощадбанком" і нерезидентами. Про це повідомила фінансовий експерт Вікторія Страхова в коментарі сайту "Радіо Свобода".

Вона зазначила, що компанія виконала обов'язкові кроки відповідно до законодавства про запобігання корупції: встановила мету, характер операцій та кінцевих бенефіціарів."Я вважаю, що те, що робила ICU – це цілком законно, це звичайна брокерська діяльність", – каже Страхова.

Крім того, експерт відзначила, що брокер мав справу з цінними паперами, а кошти перераховувалися в доларах, які перебували на рахунках латвійської дочки "Приватбанку" і частково в "Ощадбанку".

"Всі операції в доларах США є предметом аналізу Федеральної резервної системи США. Якщо вони в той час не були зупинені, то об'єктивних підозр не було через відсутність складу злочину цих коштів", – сказала експерт.

Як повідомлялося, 10 січня 2018 року телеканал Al Jazeera опублікував 95-сторінковий текст вироку Краматорського районного суду від 28 березня 2017 року, пізніше засекречений як такий, що містить державну таємницю. Генеральна прокуратура ні підтверджує, ні спростовує достовірність оприлюдненого документа.

У своєму матеріалі Al Jazeera також повідомила, що угоди з купівлі державних облігацій (які потрапили разом з отриманими ним грошей під спецконфіскацію) проводилися через компанію ICU.

У свою чергу в ICU заявили про законність дій компанії в супроводі угод купівлі-продажу ОВДП між Ощадбанком і компаніями-нерезидентами у листопаді-грудні 2013 року.

"Перед укладенням договорів на брокерське обслуговування, ICU провела обов'язкову процедуру ідентифікації та фінансового моніторингу щодо покупців ОВДП. Дані компанії були клієнтами Ощадбанку, в якому були відкриті грошові рахунки і рахунки в цінних паперах. Ціни, за якими компанії купували ОВДП, були погоджені ними безпосередньо з банком. ICU не відкривала для цих компаній ніяких рахунків і не працювала з ними раніше. Роль ICU в даних угодах обмежувалася функцією агента", - йдеться в заяві ICU.

На прохання "Радіо Свобода" у телекомпанії "Аль-Джазіра" прокоментували позицію ICU: "Що ми говоримо, і що чітко зазначено у фільмі, – це те, що фірма Гонтаревої була залучена в якості брокера до купівлі облігацій у листопаді-грудні 2013 року. Звичайно, вони кажуть: все перевірялося і було в рамках закону", – сказав Вілл Джордан з "Аль-Джазіра".