ua en ru

Девелопери перебудовують офісні будівлі лондонського Сіті в житло класу люкс

Лондонський Сіті може стати новим фешенебельним житловим районом. На тлі масових скорочень в банках тут стрімко порожніють офісні будівлі, і щоб заощадити на ренті, а заодно диверсифікувати портфель активів, девелопери перебудовують робочі площі в житло класу люкс.

Згідно з даними Національної статистичної служби Великобританії, в середині 2010 року в Сіті проживали 11,7 тис. осіб. "Ми б хотіли, щоб в Сіті проживало більше людей. Це питання балансу, і будьте впевнені, що невеликі житлові райони не зруйнують бізнес-кластер", - сказав лорд-мер Девід Вуттон. За минулий рік у зв'язку з масовими скороченнями роботу в Сіті втратили 8,5% "білих комірців", пише Bloomberg. При цьому, за прогнозами Центру економічних і бізнес-досліджень, до 2014 року зайнятість у фінансовому секторі залишиться нижче рівнів 1998 року. У 2011 році вартість річної оренди офісу виросла в цілому по Лондону на 8%, до 1978 євро за 1 кв. м. Однак уже в цьому році аналітики JP Morgan Chase прогнозують падіння ренти в Сіті на 4%.

Ряд провідних девелоперів, які нещодавно придбали офісні будівлі у фінансовому центрі Лондона, вже заявили про своє бажання перебудувати або навіть зламати, щоб на їх місці звести нові житлові комплекси. Так, Berkeley Group Holdings планує перетворити офісний будинок недалеко від станції метро Moorgate в комплекс з 90 квартирами, Heron International побудує 36-поверховий житловий комплекс поруч з Barbican, а Hammerson вкладеться в будівництво 253 квартир поруч з Liverpool Street. "Зараз вигідніше працювати з житлом", - сказав глава відділу з розвитку Berkeley Гаррі Бедхем, зазначивши, що ринкові ціни на житло вище офісних на 10-15%.

"Коли пропозиції багато, а попит падає, девелопери переходять в житло. Це звичайна практика. Все краще, ніж просто сидіти склавши руки і чекати, коли попит на офіси відновиться. А так вони вбивають двох зайців разом: скорочуючи пропозицію, утримують ставки, і крім того, деверсифікуючи портфель активів, знижують ризики", - сказав керуючий директор Praedium Oncor International Михайло Гец.
Звичайно, є ризик, що при посиленні кризи вкладення в перебудову можуть не окупитися. Однак, підкреслюють експерти, перебудовуючи будинок, а не зводячи його з нуля, будівельні компанії неабияк заощаджують не тільки гроші, але й час (приблизно до шести місяців). Втім, навіть якщо доведеться зносити будівлю і будувати заново, овчинка коштує вироблення. За даними Knight Frank, ціни на столичне житло класу люкс росли останні 14 місяців, що має заспокоїти девелоперів. За словами аналітика Jones Lang LaSalle Нілу Чегвіддена, ціни в Сіті за житловий квадратний метр коливаються від 650 до 1350 фунтів. Найдорожчим районом Лондона вважається Найтсбридж, де середня ціна квадратного метра перевищила 2 тис. фунтів, тоді як у фешенебельних Белгравії і Мейфер впритул наблизилася до цієї позначки. І бажання заощадити стане для жителів столиці ще одним аргументом на користь переїзду ближче до роботи.
Прагнення девелоперів освоювати ринок житла в Сіті представляється логічним ще й тому, що більш половині офісних будівель у Сіті і його околицях понад 15 років. За ринковими мірками вони вже не підходять під "прайм", що автоматично знижує ціну ренти.