ua en ru

Девальвація рубля в РФ буде мати обмежений вплив на курс гривні, - Гонтарєва

Девальвація рубля в РФ буде мати обмежений вплив на курс гривні, - Гонтарєва Фото: Валерія Гонтарєва

Валюти країн СНД також незначно торкнуться України

Девальвація російського рубля та інших валют країн СНД матиме обмежений вплив на курс української гривні через скорочення рівня експорту в ці країни. Про це сьогодні під час брифінгу повідомила голова Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва, передає кореспондент РБК-Україна.

"Вплив девальвації російського рубля та інших валют країн СНД матиме обмежений вплив на курс гривні, враховуючи радикальне зниження обсягів зовнішньої торгівлі в останні роки",- заявила пані Гонтарєва.

За її словами, зараз частка країн СНД у загальному експорті знизилася до 22% у січні-липні 2015 р. з 35% в 2013 р.

"Тому падіння валют і уповільнення темпів економічного зростання в цьому регіоні не буде мати значного впливу на економічну динаміку нашої держави, а запас цінової конкурентоспроможності, який отримали вітчизняні виробники за останні півтора року є цілком достатнім, щоб нівелювати вплив девальвації інших валют основних торговельних партнерів України",- зазначила Гонтарєва, додавши при цьому, що такий запас допоможе Україні, як мінімум, зберегти свої позиції на ринках, а як максимум сприяти його експансії.

Одночасно Гонтарєва зазначила, що напруженість на глобальних ринках, викликана ризиком уповільнення економіки Китаю може призвести до скорочення валютних надходжень від експорту, адже ціни на сировину, яка складає значну частину українського експорту, можуть поступово знижуватися.

Нагадаємо, міністр економічного розвитку Російської Федерації Олексій Улюкаєв вважає, що липнева статистика по ВВП вказує на намацування економікою Росії "крихкого дна".