ua en ru

Дитячий садок у Лютежі - приклад нового підходу до фінансування об'єктів Київської області, - Горган

Дитячий садок у Лютежі - приклад нового підходу до фінансування об'єктів Київської області, - Горган

Горган відвідав село Лютіж з інспекцією виконання робіт з реконструкції дитсадка

Голова Київської обласної державної адміністрації (ОДА) Олександр Горган відвідав село Лютіж Вишгородського району з інспекцією виконання робіт по реконструкції дитячого садка "Барвінок". Про це повідомили у прес-службі ОДА.

Наголошується, що дитячий садок став пілотним проектом щодо зміни механізму фінансування населених пунктів, в якому пряма субвенція була надана безпосередньо сільській раді.

Горган повідомив, що сума реконструкції склала близько 24 млн гривень, з яких 10 млн виділили з бюджету Київської області, ще 10 млн отримали від райради і 4 млн — від сільради. В результаті у Лютежі з'явився новий сучасний дитячий садок, який розрахований на 120 дітей.

Однак у разі необхідності він зможе вмістити до 200 дітей, раніше до реконструкції установу могли відвідувати до ста дітей, повідомили в ОДА.

Голова Лютізької сільської ради Тамара Савенок розповіла, що, оскільки грошей на реконструкцію дитячого садка ні в районному бюджеті, ні в сільській раді не вистачало, довелося звернутися в КОДА. За її словами, пілотний проект з передачі обласних бюджетних коштів у сільську раду у вигляді прямої субвенції виявився ефективним, оскільки і місцева влада, і місцеві жителі могли перевіряти хід і якість будівельних робіт.

"На мій погляд, це дуже правильне рішення. Коли у нас з'явилися будівельники, ми почали проводити спільні наради. Багато питань почали вирішувати спільними зусиллями. Ми збираємося з будівельними службами раз в тиждень в сільській раді, домовляємося про те, що вони будуть робити далі. У нас виходить хороша і ефективна співпраця", — розповіла вона.

"Мені дуже подобається такий формат співпраці. Можна не соромитися запитати, уточнити, порадитися, дивлячись один одному в очі, і головне — проконтролювати", — додала голова сільської ради.

За 7,5 місяців чистих робіт на місці старого вже з'явився двоповерховий, сучасний та комфортний дитячий садок.

Раніше Горган заявив про свою ініціативу передавати обласні бюджетні гроші на місця, щоб викорінити практику розкрадання коштів.

"Тепер КОДА буде передавати обласні кошти безпосередньо у громади: саме мери міст обласного значення та сільські голови повинні забезпечити високу якість проведення ремонту або будівництва та проконтролювати, щоб ці гроші не були розкрадені", — зазначив голова ОДА.

Нагадаємо, раніше Горган заявив про факти розкрадання сотень мільйонів гривень бюджетних коштів, виявлених в результаті масштабної перевірки інфраструктурних об'єктів області, на ремонт і будівництво яких виділялися бюджетні гроші. Наступ на корупційні схеми Київська облдержадміністрація розгорнула спільно з силовими органами.