ua en ru

Десятки тисяч людей у Парижі протестували проти політики Макрона

Десятки тисяч людей у Парижі протестували проти політики Макрона Фото: Еммануель Макрон (elysee.fr)

Вони виступали проти реформи ринку праці в країні

Десятки тисяч людей вийшли 23 вересня 2017 року на площу Бастилії в Парижі та пройшли маршем французькою столицею, виступаючи проти реформи ринку праці в країні. Акція протесту відбулася на заклик лідера крайньої лівої партії "Нескорена Франція" Жана-Люка Меланшона, який також узяв участь у демонстрації, передає DW.

Зазначено, що протестувальники тримали транспаранти з написами на кшталт "Макрон - президент багатих", вигукували гасла "Опір! Опір!" та "Ні - соціальному держперевороту".

Як повідомили в "Нескореній Франції", до французької столиці прибули близько 150 автобусів із протестувальниками з інших регіонів країни. За даними організаторів, в акції протесту взяли участь близько 150 тисяч людей, тоді як у поліції оцінюють кількість учасників у 30 тисяч.

Повідомляється, що марш завершився мітингом на площі Республіки. Виступаючи перед демонстрантами, Меланшон запевнив, що боротьба проти трудової реформи лише починається. Він пообіцяв наступного тижня разом із профспілками організувати "потужну та інтенсивну акцію" проти уряду. Він пригрозив чинній владі, нагадавши, чим закінчилися реформаторські спроби для її попередників, які були повалені під тиском вуличних протестів.

Уряд Франції 23 вересня оприлюднив підписані Макроном напередодні укази щодо реформи ринку праці і, тим самим, увів їх у дію. Підписані укази надають можливість невеликим французьким компаніям напряму вести переговори щодо умов праці з працівниками або їхніми представниками, а не з профспілками, як це було раніше. Також указами обмежується розмір фінансових виплат за необґрунтоване звільнення працівників.

Нагадаємо, суботня демонстрація стала третьою великою акцією з серії виступів проти трудової реформи, яку реалізує президент Франції Еммануель Макрон та його уряд. Раніше у вересні ліві профспілки двічі виводили на вулиці багатьох міст Франції своїх прихильників та людей, невдоволених планами уряду.