ua en ru

Дерев'яні церкви західної України і Херсонес вже в червні можуть увійти до списку Юнеско

ЮНЕСКО відібрало два українських об'єкти, які можуть увійти до списку всесвітньої спадщини. Перший з них включає вісім дерев'яних церков Західної України, другий - стародавнє місто Херсонес Таврійський. Голосування з цього питання відбудеться в 37-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка пройде в Камбоджі з 16 по 27 червня. Всього на сесії списку всесвітньої спадщини може бути збільшено на 32 об'єкта.

Зараз з 962 об'єктів всесвітньої спадщини п'ять знаходяться в Україні. Це історичний центр Львова, геодезична дуга Струве, букові праліси Карпат, Резиденція митрополитів Православної Церкви Буковини і Далмації, Софія Київська та Києво-Печерська лавра.

Проте архітектор, дійсний член міжнародної ради зі збереження пам'ятників і визначних місць (ІКОМОС) Георгій Духовичний невисоко оцінює шанси українських заявок: "Якщо Херсонес розглядати як ареал, то, може бути, так, але знаходиться на його території Володимирський собор (реконструйований у 2004 році. - ред) - безумовно, ні, оскільки це новодел. І що вже говорити про дерев'яних церквах, які у нас регулярно горять, якщо і кам'яні храми знаходяться в жалюгідному стані".