ua en ru

Депутати пропонують змінити статус Сімферополя

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект про зміну статусу Сімферополя, який передбачає надання місту статусу столиці автономії. Про це пише "Комерсант-Україна".

Влади у Сімферополі запропоновано організувати за київським принципом - створити міську державну адміністрацію з функціями виконавчої влади, залишивши міській раді представницьку роль.

Однак мер Сімферополя Віктор Агєєв не бачить сенсу в такому поділі, вважаючи, що з-за цього він втратить частину функцій виконавчої влади.

Закріпити за Сімферополем статус столиці Автономної республіки Крим (АРК) запропонував народний депутат Лев Миримський (позафракційний). Його законопроект N3286 визначає перелік столичних функцій Сімферополя та методи їх реалізації.

Зокрема, пропонується фінансувати з держбюджету витрати на "столичні функції" Сімферополя та надавати державні гарантії на інвестиції, що залучаються на розвиток інфраструктури міста.

В цьому році бюджет Сімферополя склав 1,2 млрд грн. Додатково у вигляді бюджетних субвенцій місту було виділено 18,5 млн грн. Зараз Сімферополь має статус адміністративного центру АРК, аналогічний статусу обласного центру.

"Сімферополь за літо пропускає через себе близько 5 млн туристів, у міста повинні бути додаткові повноваження",- пояснив виданню Миримський.

Депутат пропонує передати у комунальну власність "майно підприємств, установ, організацій та інших об'єктів державної власності", а також виділити органам місцевої влади окремий канал зв'язку, теле - і радіоканали.

Законопроект передбачає реорганізацію органів місцевої влади. Зараз у місті обираються міська рада і мер, який виконує функції голови міськради. Паралельно Лев Миримський пропонує створити міську державну адміністрацію, що виконує функції виконавчої влади, голову якої призначав президент.

До повноважень адміністрації, зокрема, буде входити розпорядження бюджетом міста, реалізація земельних, житлово-комунальних, соціальних програм. Мерові Сімферополя, згідно з документом, дозволяється представляти столицю Криму у Верховній раді АРК і приймати участь у підготовці державних програм, що стосуються розвитку міста.