ua en ru

Депозитна база продовжує зростати, масового списання з них коштів немає, - НБУ

Депозитна база українських банків продовжує стійко зростати, повідомляє прес-служба Національного банку України.

В офіційному коментарі НБУ відзначається, що загальний обсяг залишків банківських депозитів з початку року збільшився на 23,6 млрд грн (4,1%), до 591,4 млрд грн. При цьому, темпи зростання показника в 2,5 рази вище, ніж за аналогічний період минулого року.

У той же час, регулятор зазначив, що основним джерелом поповнення депозитної бази є внески фізосіб, які збільшуються ще більш динамічно (на 5,7% з початку 2013), особливо в національній валюті (на 11,5% з початку 2013 р .).

«Єдина помітна тенденція - це поступове зміна основної валюти заощаджень. Українці віддають перевагу більш вигідні депозити в національній валюті менш вигідним валютних депозитах. Так, тільки за підсумками березня 2013 р., приріст депозитів склав 7,4 млрд грн, або 1,3%. Це відбулося за рахунок приросту залишків коштів у національній валюті, які протягом місяця зросли на 3.1%. У той же час, залишки коштів в іноземній валюті на депозитних рахунках зменшилися на 1,3%», - сказано в повідомленні НБУ.

Крім того, центробанк спростував зв'язок між телеграмою №08-108/5864 від 5 квітня 2013 р., яку одне з територіальних управлінь регулятора наідслало кільком комерційним банкам в Київській області, і динамікою депозитів населення. У НБУ підкреслили, що подібні запити про причини руху безготівкових коштів - стандартна процедура індивідуальної роботи з банком і є локальним заходом, який дозволяє чітко уявити ситуацію на ринку.

«Сума зняття в безготівковій формі була на рівні всього лише 0,001% від пасивів банків України, що не може загрожувати стабільності банківської системи», - сказали в НБУ.

У прес-службі регулятора також повідомили, що посилена увага НБУ до безготівкових розрахунків обумовлено позитивною тенденцією зростання частки безготівкових платежів за платіжними картками, тому операції з ними вимагають більшої уваги. «Якщо раніше домінуюча частка операцій представляла собою отримання готівки, то за 2012 р. кількість безготівкових операцій зросла на 39%, а їх обсяги майже вдвічі - до 91,6 млрд грн. Це є свідченням розвитку української банківської системи відповідно до загальносвітовими тенденціями», - відзначили в прес-службі.

Нагадаємо, ряд українських ЗМІ повідомили, що НБУ стурбований «значним зростанням» безготівкових списань коштів з депозитних рахунків фізосіб для оплати товарів, послуг та інших перерахувань, яке спостерігалося в березні, і своєю телеграмою запропонував всім банкам пояснити причини зростання такого обороту і розшифрувати види і суми операцій, його викликали.

У свою чергу, банкіри відзначили, що регулятор не направляв банкам лист, в якому вимагав від банків пояснити причини зростання безготівкових списань коштів з депозитних рахунків фізичних осіб для оплати товарів, послуг та інших перерахувань. Разом з тим, банкіри припустили, що Нацбанк міг направити його якимось окремим банкам.