ua en ru

День пам'яті про Чорнобильську катастрофу сьогодні вперше відзначають на міжнародному рівні

День пам'яті про Чорнобильську катастрофу сьогодні вперше відзначають на міжнародному рівні Фото: річниця Чорнобиля стала всесвітньою

Таке рішення прийняла генасамблея ООН

Сьогодні, 26 квітня 2017 року, вперше відзначається Всесвітній день пам'яті про вибух на Чорнобильській атомній електростанції. Про це повідомляє прес-служба Організації об'єднаних націй.

Як повідомляється, рішення про проголошення 26 квітня Всесвітнім днем пам'яті про вибух на Чорнобильській АЕС прийняла Генеральна Асамблея ООН.

Своїм рішенням Генасамблея закликала всі країни-члени ООН відзначати цей день, щоб людство не забувало про смертельну небезпеку, яку несе в собі атом і про людей, які ціною своїх життів запобігли світову катастрофу.

"Генеральна Асамблея постановляє з метою підвищення обізнаності про довгострокові наслідки чорнобильської катастрофи оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про чорнобильську катастрофу, який буде відзначатися щорічно починаючи з 2017 року. Асамблея пропонує всім державам-членам, відповідним установам системи ООН та іншим міжнародним організаціям, а також громадянському суспільству відзначати цей день», - йдеться в резолюції Асамблеї.

26 квітня 1986 року стався вибух на Чорнобильській атомній електростанції. Радіаційне забруднення розповсюдилося на значні ділянки території Радянського Союзу, які наразі входять до складу Білорусі, України та Російської Федерації. Впливу радіації зазнали майже 8,4 мільйона чоловік у трьох постраждалих країнах.

З моменту найбільшої техногенної катастрофи минуло більше 30 років, але мільйони людей продовжують жити на забруднених територіях.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко підписав Указ "Про довічні державні стипендії для працівників, осіб рядового і начальницького складу пожежної охорони органів внутрішніх справ України, які брали безпосередню участь у гасінні пожежі на Чорнобильській атомній електростанції 26 квітня 1986 року".