ua en ru

В Україні сьогодні відзначають День Незалежності

В Україні сьогодні відзначають День Незалежності Фото: День Незалежності (Президент України)

Сьогодні, 24 серпня, Україна відзначає 26-ту річницю незалежності

День Незалежності Україна святкує сьогодні, 24 серпня. Детальніше про свято, і про урочистих заходах, які відбуваються сьогодні в матеріалі РБК-Україна.

День Незалежності: парад і вишиванки

Святкування Дня Незалежності сьогодні немислимі без військових парадів, які з 2014 року проходять у головне свято країни щороку. Сьогодні, о 10:00 на Хрещатику і Майдану незалежності крокуватимуть 4,5 тисячі українських військових, проїде військова техніка. Гостями на заході будуть перші особи держави та іноземні гості.

До речі, в цьому році, крім українських військових, брати участь у параді до Дня Незалежності буде 231 військовослужбовець з 10 країн.

Як заявляв міністр оборони України Степан Полторак, у військовому параді на День Незалежності в Києві братимуть участь підрозділи з 9 країн-учасниць НАТО ще однієї держави, яка прагне до членства в альянсі.

"Крім того, за моїм запрошенням до нас приїдуть 11 міністрів оборони, які разом з нами будуть святкувати День Незалежності України", - додав Полторак.

Також протягом дня в Києві відбудеться ряд святкових заходів. Зокрема, пройдуть церемонії покладання квітів до пам'ятників Тарасу Шевченку, Михайлу Грушевському, Пам'яті Героїв Небесної Сотні на вулиці Інститутській.

На Контрактовій площі відбудеться святковий концерт з нагоди святкування Дня Незалежності, на сусідній Поштової площі відбудеться фестиваль "Кримський будинок об'єднує серця" з виступами кримськотатарських артистів. На Русанівській набережній пройде "Забіг у вишиванках".

Зазначимо, що сьогодні станції столичного метро "Хрещатик" і "Майдан Незалежності" перекриють на вхід і вихід. Зазначені станції метрополітену буде закрито з 8:00 і до кінця урочистих заходів.

День Незалежності: історія проведення парадів

Перший в історії сучасної України парад на честь Дня Незалежності пройшов у Києві в 1994 році. Його приймали тодішні начальник Київського округу Іван Бижан і міністр оборони Віталій Радецький. Вдруге парад пройшов 24 серпня 1998 року, вперше з участю військової техніки та святковим салютом.

Пізніше паради, за участю техніки або без, проходили на Хрещатику щорічно до 2004 року. У 2005 році Віктор Ющенко скасував паради на честь Дня Незалежності, і за наступні 9 років паради на честь 24 серпня проходили лише в 2008 і 2009 році. Проведення військового параду до 20-ту річницю Незалежності тодішня влада скасувала, пославшись на економію коштів.

Вперше з того часу парад до Дня Незалежності Україна провела 24 серпня 2014 році, під час активної фази АТО на Донбасі. Тоді по Хрещатику пройшли понад 1,5 тисяч військовослужбовців, серед яких були й учасники боїв на сході країни. Також центральною вулицею Києва проїхали 49 одиниць військової техніки, серед яких були і новітні зразки, які після параду були відправлені в зону бойових дій.

altaltaltaltaltalt

Фото: парад 24 серпня 2014 року (president.gov.ua)

У 2015 році парад до Дня Незалежності пройшов без військової техніки, в ньому взяли участь 2,3 тисячі військовослужбовців.

В 2016 році, на 25-річчя незалежності України, Хрещатиком пройшли понад 4 тисяч військових і 200 одиниць техніки. Тоді українські військові вперше продемонстрували військову форму нового дизайну.