ua en ru

Демпартія Молдови заперечує створення правлячої лівоцентристської коаліції з комуністами

Демократична партія Молдови заперечує факт створення правлячої лівоцентристської коаліції з Партією комуністів, передає РБК. Як заявив журналістам в Кишиневі почесний президент Демпартії, екс-голова парламенту Дмитро Дьяков, угода про коаліцію між Демпартією і Партією комуністів Молдови підписано не було, і в партії подібних консультацій не відбувалося. Д.Дьяков підкреслив, що, на його думку, не слід поспішати зі створенням коаліції, оскільки у Демпартії ще є час, щоб зустрічатися і обговорювати різні варіанти."Поки ми розглядаємо різні варіанти, наші двері відкриті для співпраці і обговорення", - заявив він.
Раніше екс-Президент Молдови, голова Партії комуністів Володимир Воронін заявив, що в країні створена правляча лівоцентристська коаліція, до якої увійшли Партія комуністів (ПКРМ) і Демократична партія. Він зазначив, що домовленість про створення коаліції досягнута за підсумками його консультацій з лідером Демократичної партії Молдови Маріаном Лупу. В.Воронін підкреслив, що в цілому ПКРМ і ДПМ розташовують у новому парламенті Молдови 57 депутатськими мандатами, що дозволяє їм обрати голову парламенту і сформувати керівні органи вищого законодавчого органу країни, а також затвердити новий уряд. Як відзначив В.Воронін, для обрання нового президента лівоцентристської коаліції не вистачає чотири голоси. Однак, за його словами, це технічно вирішуване питання. Як повідомлялося раніше, правляча коаліція в Молдові повинна бути створена до 28 грудня 2010 р., оскільки перше засідання нового парламенту має відбутися не пізніше цієї дати, і на ньому має бути заявлено про створення правлячої коаліції.
Прем'єр-міністр Молдови, лідер Ліберально-демократичної партії країни Володимир Філат заявив раніше, що існують "дуже великі" шанси на відновлення в новому парламенті нинішнього Альянсу за європейську інтеграцію. Таку заяву він зробив після зустрічі з лідерами Демократичної та Ліберальної партій, що входять в нинішній правлячий альянс і пройшли до нового парламенту. В.Філат підкреслив, що понад 60% громадян Молдови на минулих 28 листопада дострокових парламентських виборах підтримали реформи, що проводяться нинішнім коаліційним урядом. За його словами, поки в ході консультацій з партіями не йде мова про розподіл ключових посад в країні, і це питання не буде обговорюватися до узгодження принципів майбутнього альянсу. Він підкреслив, що посади є тільки інструментами, які дозволяють виконувати зобов'язання перед громадянами.
Нагадаємо, до парламенту Молдови пройшли чотири партії, при цьому Партія комуністів буде мати в 101-місцевому парламенті 42 депутатських мандата, Ліберально-демократична партія - 32, Демократична партія-15, Ліберальна партія - 12. Передбачається, що у разі об'єднання у новому парламенті партії, що входять в нинішній правлячий "Альянс за європейську інтеграцію" (ЛДПМ, ДПМ та ЛП), отримають в цілому 59 мандатів, що дозволить їм сформувати парламентську більшість і затвердити новий уряд. У той же час для самостійного обрання нового президента в парламенті (для цього потрібен 61 голос, або три п'ятих голосів депутатів) їм буде не вистачати всього двох мандатів, які можна буде отримати тільки у ПКРМ.