ua en ru

Демчишина потрібно замінити на професіонала з досвідом роботи в кризові 90-і, - експерт

Недосвідченість міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина не сприяла тому, щоб його прийняли в галузі як професіонала, як людину "з високою репутацією". Таку думку висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич в ефірі телеканалу "Еспрессо ТV".

"Ймовірно, все-таки недосвідченість не сприяла тому, що Демчишина приймали за свого. Скажу чесно: багато заяв ми чули від міністра. Але говорити про те, що він є людиною, яку сприймають в галузі як особу з високою репутацією, я б не поспішав. Ось таке, знаєте, нерозуміння між учасниками ринку та керівниками Міненерго", - зазначив експерт.

До недоліків, які можна поставити нинішньому керівникові Міненерго, експерт зараховує грудневі "віялові" відключення і "не зовсім вдалий контракт на імпорт електроенергії з Російської Федерації".

Відповідаючи на питання ведучого про те, яка б могла бути альтернатива чинному міністру, він зазначив: "Більш раціональним був би вибір людини, що має досвід роботи в кризові 90-ті роки, і в першу чергу, в галузі електроенергетики".

За словами Марунича, сьогодні галузь насамперед потребує комплексних антикризових заходів. На його думку, необхідно скоригувати контракт на імпорт електроенергії з РФ і забезпечити джерела поставок вугілля в Україну, в першу чергу, антрацитового, оскільки вони досі не знайдені.

"Ви знаєте, у нас половина блоків, які працюють на антрацитових вугіллі, - взагалі стоять, що призводить до дефіциту електричної енергії. Тому необхідно вирішувати питання ресурсного забезпечення по вугіллю, а також коригування контракту на імпорт електроенергії з Російської Федерації. Ось два основних питання", - вважає він.

Також, за словами Марунича, необхідно завершити реформу НАК "Нафтогаз".

"Це обов'язкова умова, без нього нам можуть, просто-напросто, не дати грошей з Євросоюзу", - зазначив експерт.