ua en ru

Демчишин прогнозує перехід українських ТЕС з антрациту на вугілля марки Г навесні

Демчишин прогнозує перехід українських ТЕС з антрациту на вугілля марки Г навесні Джерело фото: радіо "Свобода"

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин (на фото) прогнозує перехід українських ТЕС з антрациту на вугілля марки Г (газовий) навесні 2015 р. Про це Демчишин заявив РБК-Україна.

"Вчора йшлося, що нам потрібно переводити наші станції з антрацитового вугілля на газове вугілля. Але цю роботу можна робити навесні. Тобто протягом літа ми це все зробимо і підготуємося до наступного опалювального сезону", - заявив міністр.

"Я вже вчора провів нараду, ми підключили інститут, який розробляє технологічну процедуру змін, які потрібні технологічні, інноваційні зміни та капітальні інвестиції під них потрібні", - додав Демчишин.

За його словами, таке перетворення допоможе Україні значно диверсифікувати постачання вугілля на ТЕС.

"Звичайно, якщо буде менше котлів на антрациті і більше на марці Г, то нам буде легше. Адже марку Р ми можемо привезти і з Польщі, і в нас її можна добувати, наприклад у Львівсько-Волинському басейні... Ми говоримо, що, можливо, там потрібно скорочувати персонал або оптимізувати кількість шахт, але якщо ми побачимо, що нам краще його видобувати тут, то їх потрібно розвивати. Приміром, нововолинська шахта, яку ми будуємо дуже довго, 20 років, і ми в принципі хотіли її закривати, але зараз я розумію, що насправді, можливо, потрібно її розвивати, вкладати додатково... Тому такий проект є, і ми розглядаємо його", - зазначив міністр.

Нагадаємо, 19 січня 2015 р. прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що Україна спільно з Польщею починає консультації з модернізації українських теплоелектростанцій для їх пристосування під всі типи вугілля.

Восени 2014 р. в Україні склалася критична ситуація із забезпеченням вугіллям ТЕС і, як наслідок, виробництвом достатньої кількості електроенергії. У першу чергу це було пов'язано з конфліктом на Донбасі.

У підсумку Україна домовилася про закупівлі необхідного вугілля (антрациту і його замінника) в ПАР і Росії.