ua en ru

Демчишин підтримує чиновника, який підписав невигідний договір про постачання електроенергії з РФ

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що його влаштовує робота виконуючого обов'язки голови ДП "Укрінтеренерго" Василя Андрієнка. "Мене влаштовує все, що він робить. Нехай працює так само і далі, у мене до нього питань особисто немає. Якщо у когось є, то у нього і питайте", - заявив Демчишин.

Нагадаємо, що 5 лютого Кабінет міністрів розглянув на своєму засіданні звіт комісії, яка проводила службове розслідування укладання контрактів на імпорт електроенергії з Росії та поставок в Крим, підписаних між держкомпаніями "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО". Кабмін доручив направити результати розслідування в Генеральну прокуратуру, а міністру енергетики - в одноденний термін розглянути питання про звільнення Василя Андрієнка з посади керівника "Украинтерэнерго".

6 лютого міністр енергетики під час "години запитань до уряду" у Верховній Раді заявив, що дав доручення "Укрінтеренерго" у двотижневий термін внести зміни в контракти, однак цього зроблено не було.

Пізніше новопризначений генпрокурор Віктор Шокін повідомив, що ГПУ розпочала кримінальне провадження за результатами службової перевірки Кабміну щодо укладання контрактів на імпорт електроенергії з Росії і її поставок в Крим.

Згідно з контрактом, Україна буде отримувати з Росії електроенергію тільки за умови 100%-го забезпечення за свій рахунок електроенергією окупованого Криму і Донбасу. Також у контракті зазначено, що електроенергія поставляється в "Кримський федеральний округ РФ". Крім того, Україна дала Росії можливість в односторонньому порядку підвищувати вартість поставки. У той же час ціна постачань електроенергії в Крим буде фіксованою і на 15% нижче ціни, яку Крим платив Україні за електроенергію в 2014 р. В той же час, у випадку перебоїв постачань електроенергії в Крим, українська сторона буде зобов'язана сплачувати штраф у розмірі 20% вартості різниці фактичного і погодженого обсягу постачання