ua en ru

Справу нардепа Довгого закрили

Справу нардепа Довгого закрили Фото: Олесь Довгий (Олександр Синиця / УНІАН)

Не здобуто жодних доказів про схиляння чи вказівки з боку Довгого щодо результатів голосування

Справу нардепа Олеся Довгого закрито у зв’язку з неможливістю встановити достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпанням можливості їх отримання. Про це РБК-Україна розповіли у САП.

"22.12.2017 року начальником відділу САП - процесуальним керівником у кримінальному провадженні прийнято рішення про його закриття у частині підозри народного депутата України Довгого О.С. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України на підставі п. 3 ч. 1 ст. 284 КПК України – у зв’язку з неможливістю встановити достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпанням можливості їх отримання", - сказав співрозмовник.

Так, слідством встановлено, що питання передачі земельних ділянок у власність вирішувалося виключно на пленарних засіданнях сесії Київради за результатами голосування.

"Такому голосуванню передувало виготовлення та почергове опрацювання необхідного пакету документів низкою колегіальних органів, установ та комісій, а саме управлінням земельних ресурсів КМДА, постійними комісіями Київради (земельна, архітектури та містобудування), контролюючим органами, управлінням правового забезпечення Київради", - повідомили у САП.

Враховуючи, що рішення про включення цього питання до порядку денного, затвердження порядку денного в цілому та прийняття рішень сесією депутати Київради тричі позитивно підтримали шляхом голосування, підтвердити, що вибуття земельних ділянок із власності територіальної громади міста Києва перебуває у прямому причинно-наслідковому зв’язку з діями Довго О.С. неможливо.

Разом з тим, за результатами допитів 41 свідка, у тому числі 35 депутатів Київради, не здобуто жодних доказів про схиляння, тиск чи вказівки з боку Довгого О.С. щодо результатів голосування за виділення земельних ділянок.

"Абсолютна більшість допитаних депутатів в результаті проведених слідчих дій не пригадали подій пленарного засідання 01.10.2007 року та на питання слідчих та прокурорів щодо конкретних фактів не надали жодної інформації. У зв’язку з десятирічною давністю подій, які є предметом дослідження у кримінальному провадженні, а також знищенням електронної системи інформаційного забезпечення Київради, враховуючи показання більшості свідків у кримінальному провадженні та відсутності інших процесуальних джерел здобуття доказів, слідством фактично вичерпано можливості отримати достатні докази для доведення винуватості Довгого О.С. в суді", - зазначив співрозмовник.

Нагадаємо, у вересні генеральний прокурор України Юрій Луценко підписав повідомлення про підозру Довгому. Згодом йому вручили оновлену підозру.

Довгого підозрюють у зловживанні владою та службовим становищем під час виконання ним повноважень заступника Київського міського голови - секретаря Київської міської ради. Через його дії у власність житлового кооперативу незаконно було передано 10 земельних ділянок природно-заповідного фонду "Жуків Острів" площею 44,25 га. Таким чином державі завдано збитків на суму 81,7 млн гривень.