ua en ru

Справа члена ВРЮ Гречківського має замовний характер, - нардеп

Справа члена ВРЮ Гречківського має замовний характер, - нардеп Фото: Ігор Попов

Справа члена Вищої ради юстиції (ВРЮ) Павла Гречківського має замовний характер і тому "закінчиться пшиком". Таку думку висловив народний депутат, член фракції Радикальної партії Ігор Попов в ефірі UA:Перший.

"З тих матеріалів, які оприлюднила генпрокуратура, а вона, на жаль, порушуючи таємницю слідства, оприлюднила навіть допит головного свідка, видно, що справа має замовний характер. ГПУ показує відеозапис допиту, арбітражного керуючого, посадової особи Мін'юсту, що у неї є 70 тис. і вона їх повинна віддати Гречківському. Після того вже в суді він дає інші свідчення – що він хвора людина, у нього забрали ліки, його залякали і сказали зачитати на камеру свідчення. Нічого іншого немає, ні купюри, ні переговори, немає свідчень потерпілого, що хтось вимагав у нього гроші. Тобто справа шита білими нитками", - зазначив Попов.

На його думку, "все це закінчиться пшиком". "Зачепилу людини, яка має широку адвокатську практику, працює у Вищій раді юстиції. Там вже вся адвокатура дуже розлючена, тому що можуть будь-кого з них взяти. І судді точно так само. Тому що настільки замовну справу від ГПУ їм ще не приносили. Та ще й на людину, яка розбирається, що таке кримінальний процес", - зазначив народний депутат.

Він також додав, що ініціювання справи Гречківського може бути пов'язане з бажанням певних сил вплинути на процес обрання на пожиттєвий термін 700 суддів. Цим буде займатися Вища рада юстиції до формування Вищої ради правосуддя після набуття чинності конституційних змін 30 вересня.

Попов припускає, що стосовно Гречківського може мати місце явище, яке в середовищі правоохоронців, за його словами, називають "покошмарити".

"Приходить замовник або йде по телефонному праву дзвінок: ось ця людина заважає нам щось віджати, її треба "покошмарити". Це дзвонять одному з керівників ГПУ. Він "напружує" своїх підлеглих, ось цього клієнта треба "покошмарити". Але іноді ставиться питання за два дні вирішити, тому що через два дні він вже буде щось таке робити, що заважає корупціонерам. Або вони усувають на певний час людину від виконання посадових обов'язків, і хтось інший виконує корупційний замовлення. Або якщо під час "кошмарення" щось знаходять, вони починають торгуватися. Тобто безпрограшний бізнес", - зазначив нардеп.

За даними ЗМІ, у Вищій раді юстиції раніше заявили, що не бачать підстав для відсторонення Гречківського від посади на час слідства, оскільки ГПУ не надала достатніх доказів його провини.