ua en ru

Справа Білогородського: адвокат звинуватила прокурорів у дискредитації ГПУ

Справа Білогородського: адвокат звинуватила прокурорів у дискредитації ГПУ Фото: ГПУ (РБК-Україна)

Адвокат розповіла про ситуацію навколо Сергія Білогородського

Процесуальні керівники у кримінальному провадженні стосовно депутата Донецької облради, бізнесмена Сергія Білогородського - Олеся Скрипник і Роман Гашовський - під час судового процесу відкрили нове кримінальне провадження проти бізнесмена. Про це заявила адвокат Білогородського Юлія Семенчук, передає "Обозреватель".

Зокрема, за словами захисту, сторона звинувачення без рішення суду виділила з його справи в окреме провадження матеріали і внесла відомості до ЄРДР.

Адвокат заявляє, що 17 листопада поточного року були внесені відомості до ЄРДР по факту (не проти конкретної особи) діяльності деяких підприємств, які були виділені з матеріалів першої справи, за ч. ст 2. 258-5 Кримінального кодексу України (фінансування тероризму).

У Білогородського обурені, що одні і ті ж дії, які інкримінуються їх підзахисному, кваліфікуються прокуратурою по-різному.

"Йому говорять, нібито, фінансування тероризму. У мене запитання до правоохоронних органів: чому це відбувається відразу, коли закінчується запобіжний захід і обвинувачений опинився поза стінами СІЗО? Де ви були зі своїм провадженням півтора року, коли почався процес? І чому порушується нова справа замість того, щоб доповнити наявні звинувачення, як того вимагає закон? Я відповім. Замовнику переслідування, громадянину Дрегеру (бізнесмен з Донбасу Владислав Дрегер, - ред.), невигідно, щоб Білогородський знаходився на свободі. Їм навіть не вигідно, щоб судовий процес дійшов до свого завершення. Їх мета якомога довше протримати Білогородського за ґратами. Тому що захоплені підприємства потрібно юридично оформити, як належить, або встигнути продати і замести слід", - впевнена Семенчук.

Вона заявила, що довести фінансування тероризму практично неможливо, так як для цього потрібні оригінали документів – виписки з банку, якщо якийсь є в самопроголошеній "ДНР".

"Або, якщо нам інкримінують сплату податків, що є абсурдом, тоді в матеріалах справи повинна бути виписка з податкової, яка підтверджує даний факт. У нас же в матеріалах справи немає жодного оригіналу документів. Є сумнівна ксерокопія свідоцтва перереєстрації підприємства на території "ДНР" (це підприємство Білогородський продав у 2012 році, – ред. Обозреватель)", - підкреслила Семенчук.

За словами адвоката, кримінальні провадження були розпочаті правоохоронцями за заявою Владислава Дрегера, з перевищенням повноважень з боку Романа Гашовського. Справа в тому, що Білогородському як депутату обласної ради підозру може підписати або прокурор області, або заступники генерального прокурора.

Проте, як зазначає Семенчук, Гашовський підписав підозру сам, що є великим порушенням.

"Все це ще раз доводить, що мета – усунути Сергія Білогородського і рейдерським способом заволодіти шістьма підприємствами, в яких він є акціонером. Для цього зловмисникам нібито необхідно, щоб підприємець Білогородський перебував під вартою", - заявила Семенчук.

За інформацією "Обозревателя", перше кримінальне провадження проти Сергія Білогородського було розпочато у вересні 2015 року по 1 ч. ст. 258-3 КК України (сприяння тероризму). У травні 2016 за даною підозрою бізнесмен був узятий під варту.

"Це за вказівкою Владислава Дрегера. Останній навіть виступив головним свідком у цій справі. А далі почалося - Білогородського чекає спочатку зміна суду, де розглядається справа, потім зміна складу суду, затягування розгляду справи, плутанина у свідченнях свідків з боку звинувачення. Тому обвинувачений проводить півтора року в СІЗО. І, головне, що відбулося за цей період – у нього відбирають шість підприємств! Це і є головний мотив кримінальної справи проти Білогородського, щоб запроторити його за ґрати і позбавити можливості захистити свій бізнес. Це була спланована робота Владислава Дрегера, адже не дарма його називають рейдером №1 у Східній Україні", - заявляє сторона захисту Білогородського.

За словами адвокатів підприємця, перебування в СІЗО значно позначилося на стані здоров'я їхнього підзахисного. Із залу суду його відвезли в лікарню з інсультом. Зараз він проходить лікування, однак пізно ввечері 23 листопада невідомі люди без прокурорів вдиралися в палату, щоб вручити клопотання про взяття під варту.

"А вже сьогодні вранці було призначено судове засідання. При цьому прокурори знали, що фізично я не зможу встигнути приїхати в Павлоград", – говорить адвокат.

"Таке завзяття до роботи з явним порушенням законодавства з боку прокуратури наштовхує на думку, що процесуальні керівники Гашовський і Скрипник – дуже хочуть запроторити мого підзахисного в СІЗО і це не робочий процес, а щось інше", - додала вона.