ua en ru

Справа банку Snoras може негативно позначитися на литовсько-латвійських відносинах

Правління Банку Литви пізно увечері 24 листопада вирішило ліквідувати націоналізований раніше банк Snoras, що належав мільярдерові Володимиру Антонову та його бізнес-партнеру Раймондас Баранаускасу. Про це пишуть сьогодні литовські ЗМІ.
Правління Центробанку має намір звернутися в урядові органи з проханням визнати банк Snoras банкрутом і відкликати його ліцензію. Відповідну заяву буде подано найближчими днями в Вільнюський окружний суд.
Напередодні голова правління Центробанку Вітас Васіляускас розповів журналістам, що раніше в Центробанку сподівалися, що ситуація в Snoras "не настільки погана" і фінансова установа "зможе продовжувати свою діяльність після розформування", тобто переведення "хороших активів" у новий банк. Проте в ході перевірки в Snoras була виявлена ​​"діра" в 3,4 млрд літів, і в Центробанку вирішили, що не варто вкладати кошти платників податків у "літак, який не буде літати". "Ми вважаємо, що така кардинальна, рішуча дія допоможе всій системі і дозволить її стабілізувати", - підсумував Васіляускас.
Сьогодні міністр фінансів Литви Інгріда Шимоне підтвердила позицію Центробанку, заявивши, що держава не здатна взяти на себе всі збитки Snoras. Можливість задоволення вимог кредиторів безпосередньо залежить від того, скільки майна є у банків. Однак попередня оцінка свідчить, що майна банку виявиться недостатньо.
Snoras банк є одним з найбільших фінансових установ Литви. Він має десять регіональних філій та понад 230 територіальних відділень. Капіталізація банку перевищує 0,5 млрд літів (194 млн дол.) У банку Snoras тримали вклади 440 тис. компаній і мешканців на сукупну суму в 5,6 млрд. літів (2 млрд 178 млн дол.)
У свою чергу міністр фінансів Латвії Андріс Вілкс в інтерв'ю латвійським ЗМІ висловив думку, що якщо Вільнюс вирішить не рятувати банк Snoras, це може негативно позначитися на перспективах литовсько-латвійських відносин. Він зазначив, що раніше Рига "не травмувала Литву" у справі з Parex banka, який опинився на межі банкрутства в 2008 р.
Ситуація з Snoras - це "політичне питання", зазначив Вілкс. Латвія має намір зробити все, щоб своїм впливом не девальвувати літ і тим самим утримати стабільність Литви. Рішення Вільнюса у справі Snoras можуть вплинути і на відносини з Латвією в інших аспектах і напрямках, підкреслив міністр.
Сьогодні стало відомо, що за заявою литовської прокуратури колишні власники банку Антонов і Баранаускас були арештовані в Лондоні за звинуваченням у незаконному привласненні коштів у великих розмірах та підробці документів у банку Snoras. Незабаром комісія з цінних паперів призупинила діяльність іншого активу Антонова - Latvijas Krajbanka, в якому була виявлена ​​недостача близько 200 млн дол.
Мільярдер Антонов заявив напередодні, що має намір домагатися політичного притулку у Великобританії, і висловив думку, що кримінальне переслідування було ініційоване Президентом Литви Далею Грібаускайте і Нацбанком республіки.