ua en ru

Декларацію про створення Євразійського союзу планується підписати в 2012 р., - Путін

Декларацію про створення Євразійського союзу планується підписати в 2012 р., а сам союз почне роботу в 2013 р. Про це повідомив журналістам прем'єр-міністр РФ Володимир Путін за підсумками конференції ділових кіл Митного союзу, передає РБК
Путін зазначив, що створення Митного союзу і Єдиного економічного простору (ЄЕП) відкриває можливості для утворення Євразійського союзу. Путін підкреслив, що у Росії, Білорусі і Казахстану практично не залишилося суперечностей щодо процедури створення ЄЕП. Він додав, що з цього питання проходять внутрішньодержавні обговорення і мова йде тільки про технічні питання.
За словами Путіна, в рамках ЄЕП по деяких питаннях країни ухвалюватимуть узгоджені рішення, зокрема по субсидіях і митних зборах. "Але деякі питання, наприклад рівень оподаткування і відрахування до соціальних фондів, вирішуватимуться на національному рівні. І тоді уряди країн повинні ухвалити своєчасні рішення для забезпечення конкурентоспроможності свого бізнесу. Я думаю, що це дуже добре і важливо для підвищення конкурентоспроможності всіх країн", - сказав він.
Путін додав, що РФ розуміє ризик того, що частина російських компаній може перереєструватися в Білорусі або Казахстані. Він зазначив, що РФ працюватиме над створенням комфортніших умов для бізнесу.
Нагадаємо, з ідеєю створення Євразійського союзу ще в 1994 р. виступив Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Передбачалося, що до союзу спочатку увійдуть п'ять країн - Росія, Казахстан, Білорусь, Киргизія, Таджикистан. Потім планувалося розширити кількість учасників за рахунок інших країн пострадянського простору. У грудні 2010 р. на саміті Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) в Москві були досягнуті домовленості про створення Євразійського союзу на базі єдиного економічного простору Росії, Білорусі і Казахстану.